1980-luvun rallipoluilta tuttu ranskalaisässä Michele Mouton uskoo naiskuljettajien valtaavan enemmän jalansijaa moottoriurheilumaailmassa tulevaisuudessa, mutta hän suhtautuu skeptisesti naiskuljettajan näkemiseen lähitulevaisuuden F1-sarjassa.

Audin tehdaskuljettajana B-ryhmän rallihirmuja menestyksekkäästi ohjastanut Mouton toimii tätä nykyä kansainvälisen autoliiton FIA:n naismoottoriurheilukomission puheenjohtajana. Viransa puolesta Mouton on seurannut naisten aseman kehittymistä moottoriurheilumaailmassa läheltä jo parin vuoden ajan.

Motorsport.comin haastattelema Mouton näkee uudella naissukupolvella olevan taidollisesti samat mahdollisuudet kuin miehillä, mutta moottoriurheilumaailman karu asennemaailma nostaa edelleen paikoittain päätään.

– Esimerkiksi Lucile Cypriano voitti viime vuonna SEAT Leon Eurocupin, mutta tälle vuodelle hänen ei onnistunut löytämään kilpailubudjettia, Mouton toteaa.

Moottoriurheilu on paitsi raaka, myös kallis laji harrastaa. Moni nuori joutuu lopettamaan ajamisen taloudellisten syiden vuoksi, riippumatta sukupuolesta. Moutonkaan ei halua nostaa naiskuljettajia erityisasemaan.

– FIA:n tehtävä ei ole tukea rahallisesti nuoria naiskuljettajia. Voimme auttaa heitä etsimään sponsoreita ja esitellä heitä tiimeille, mutta erityistukea emme jaa.

F1-testikuljettajaksi asti urallaan kivunnut Susie Wolff ennusti F1-kilpailuissa nähtävän naiskuljettajan seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Mouton toivoo samaa, mutta hän suhtautuu lupaukseen varauksella.

– Itse en henkilökohtaisesti ole lainkaan varma, tulemmeko näkemään naiskuljettajaa sarjassa. Minä olen sitä mieltä, että nainen on erilainen kuljettaja kuin mies. Se ei liity mitenkään ajamiseen, vaan tiettyihin psykologisiin ajattelutapoihin. Ja ne näkyvät erityisesti ajettaessa kovassa vauhdissa. En siis sano, etteikö se olisi mahdollista, mutta sukupuolten välillä on eroja, Mouton yllättää lausunnollaan.