Suomalaiset F1-fanit ovat kaksijakoisessa tilanteessa. Sinivalkoiset edustajamme kuninkuusluokassa ajavat potentiaalisesti jokaisessa osakilpailuissa vähintään palkintokorokesijoituksista. Vain suurmaat Saksa ja Iso-Britannia voivat ylpeillä tulevalla kaudella samasta.

Mutta meille palkintokorokkeen alimmat sijoitukset eivät kuitenkaan riitä. Kaikista koettelemuksista huolimatta kansakuntamme on formulakansaa. Menestyksentäyteiset vuodet saavat meidät janoamaan lisää menestystä, joten vain voitot kelpaavat. Eikä siinä toki ole mitään väärää.

Viime kauden loppupisteissä suomalaiset löytyivät sijoilta neljä ja viisi. Kaukana surkeudesta, mutta silti ilmassa huokui pettymys. Sellaista se on, kun voitot jäävät välistä.

Siksipä Mercedeksen nykyinen ylivoima harmittaa erityisen paljon suomalaisia. Jos hopeanuolet eivät olisi niin pirun nopeita, olisivat suomalaisetkin saaneet nauttia varmasti voitoista viimeisen kahden kauden aikana.

Tulevassa vuodessa on monta suomalaista mielenkiinnon kohdetta. Ferrarin autosta numero seitsemän löytyy se kaikista puhutuin. Mihin Kimi Räikkönen yltää vielä? Ferrari on Mercedeksen ykköshaastaja, ja talvitestien perusteella se on kaventanut etumatkaa viime vuodesta, vaikka sitä on edelleen piinallisen paljon. Mutta luovuttaa ei tule koskaan. Nyt kysytään sisua, sillä silloin myös suuri palkinto maistuu paljon makeammalta.

Kärsivällisyyttä kysytään myös kotikatsomoissa. Viimeinen asia mitä kukaan lajista nauttiva haluaa on kuulla kitinää ja omien kuljettajien solvaamista ja lyttäämistä jo ensimmäisen kilpailun jälkeen. Jos oletusarvoisesti Räikkösen (ja Valtteri Bottaksen) odottaa taistelevan voitosta jokaisessa kisassa, on ajatusmaailmaa syytä tarkistaa pari piirua realistisemmaksi. Julkista tuomiota ei tule julistaa yhden tai kahdenkaan epäonnistuneen suorituksen perusteella.

Ferrari on tulevalla kaudella asemassa, jossa se tarjoaa Räikkösen ja Sebastian Vettelin faneille monta kertaa ”läheltä piti -tilanteita” voittojen suhteen. Siksipä pelihousuja ei kannata repiä niiden alempien palkintopallisijoitusten takia.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale