Brittiläinen moottoripaja Cosworth ei ole kiinnostunnut liittymään takaisin F1-sarjaan uutena halpamoottoreiden tarjoajana.

Kansainvälinen autoliitto FIA on avannut avoimen tarjouskilpailun, jossa se etsii potentiaalisia voimanlähteen tarjoajia nykyisiä moottoreita huomattavasti huokeampaan hintaan. Halvemmissa moottoreissa olisi tarkoitus olla suurempi litratilavuus, mutta niissä ei käytettäisi hyväksi nykyistä hybridijärjestelmää, jota pidetään suurimpana yksittäisenä rahareikänä nykymoottoreissa.

F1-sarja on tuttu paikka Cosworthille, mutta yrityksen nykyinen puheenjohtaja Kevin Kalkhoven ei lämpene ajatukselle paluusta sarjaan.

– Tutkimme mahdollisuutta palata. Selvitimme, kuka voisi olla yhteistyökumppanimme, ja ainoaksi potentiaaliseksi vaihtoehdoksi valikoitui Red Bull, sillä kun ei ole vielä pitkäaikaista yhteistyökumppania voimanlähdepuolella, Kalkhoven toteaa motorsport.comille.

– Sitten katsoimme tähän projektiin kuluvia menoeriä, ja silloin huomasimme, ettei tästä tule mitään. Meidän täytyy aloittaa aivan tyhjästä, sillä meillä ei ole tällä hetkellä minkäänlaista edes vähänkään nykyhetkistä moottoria muistuttavaa voimanlähdettä. Projektin aloittaminen täysin nollapisteestä maksaa ainakin kaksikymmentä miljoonaa puntaa (28,5 milj.€), ja siihen päälle tulee vielä muita juoksevia kuluja, Kalkhoven valottaa.

Voimanlähteen tulisi olla myös valmis kaudeksi 2017. Kalkhovenin mukaan se olisi nollapisteestä liikkeelle lähtevän kannalta aivan liian aikaisin.

– Voisimme ehkä tehdäkin sen muuten, mutta olemme tällä hetkellä äärimmäisen kiireisiä muidenkin projektien kanssa. Joten päätimme kohteliaasti kieltäytyä tästä mahdollisuudesta menettää rahamme, Kalkhoven sivalsi.

Cosworth yhdistetään F1-piireissä aina legendaariseen Ford Cosworth DFV -tehomyllyyn, jolla voitettiin kausien 1967-1983 välillä massiiviset 155 GP:tä. Parhaimpina vuosina vain Ferrari oli ainoa talli, joka ei luottanut Cosworthin koneisiin. Tällä aikakaudella Cosworth vauhditti 12 kuljettajien ja kymmenen valmistajien maailmanmestaruutta.

Fordin ja Cosworthin teiden erottua kauden 2004 päätteeksi jatkoi Cosworth mukana vielä kauden 2013 loppuun saakka. Voittoja ei kuitenkaan enää tippunut.