Rallin MM-kauden soraralli on edessä tulevana viikonloppuna Meksikossa. Vuoden tauon jälkeen palataan siis korkeaan ilmanalaan, mikä vähentää moottoreista irti saatavia tehoja. Korkealle pitäisi sarjan ainoan suomalaiskuljettajan Jari-Matti Latvalankin palata – tulosluettelossa siis.

Latvala on kahden kisan jälkeen MM-pisteissä vasta neljäntenä, ja eroa kärkipaikkaa pitävään Sebastien Ogieriin on jo 34 pistettä. Ero on siis jo venähtänyt yhden MM-rallin voittopisteitä suuremmaksi.

Lähtöpaikasta kaikki irti

Eron syynä on katastrofiin päättynyt Ruotsin MM-ralli, jossa Latvala putosi ulosajon takia pistesijojen ulkopuolelle, ei yltänyt Power stagellakaan pisteille, ja Ogier voitti sekä rallin että ajoi pohja-ajan viimeiselläkin erikoiskokeella ottaen maksimaaliset 28 pistettä. Näin Latvalan Monte Carlossa ajama hyvän kakkossijan hyöty on pyyhitty pois.

Ogier lähtee kahtena ensimmäisenä ajopäivänä auraamaan tietä, ja Latvala on vasta neljäs auto tiellä. Volkswagen-tykkien välissä lähtevät Thierry Neuville ja Andreas Mikkelsen. Jos keli on optimaalinen, ovat tiet ensimmäisillä ajokerroilla puhdistuneet irtosorasta niin paljon, että Latvalan on mahdollista saada tästä suurta hyötyä.

Puhtaat tiet on kuitenkin vasta yksi osa yhtälöä. Kun tällainen paikka tarjotaan, on Latvalan myös osattava se häikäilemättä käyttää. Rallin alussa ei saa jäädä tarkkailemaan muiden menoa yhtään, vaan tilaisuuteen on tartuttava rohkeasti. Jos Latvala ei suggeroi mentaaliharjoitteillaan itseään huippuiskuun avauserikoiskokeesta lähtien, on hänen vaikea päästä siihen kesken ajopäivän. Kuljettajat eivät myöskään saa väliaikoja autoon, joten kesken erikoiskokeen tehtävää taktikointiakaan ei voi tehdä.

Tavoite kerrotaan kiertoilmaisulla

Latvala pukee tavoitteensa tallinsa tiedotteessa jälleen sanoiksi mainitsematta mitään sijoituksia.

– Tavoitteeni Meksikossa on kaventaa eroa Thierryyn, Andreakseen ja Sebastieniin mahdollisimman paljon, kuuluu Latvalan linjaus.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Latvala tavoittelee voittoa, mutta on pyrkinyt ottamaan itseltään jotain henkistä taakkaa pois sillä, että ei erikseen mainitse voittoa. Latvala myös toki tunnustaa tietävänsä, ettei enempiin virheisiin ole varaa.

Hyundai taistelee korkean ilmanalan tuomaa noin 30 prosentin tehohukkaa uudella moottoripäivityksellä. Sen moottorin ruiskutusjärjestelmää on muutettu, ja tiimi uskoo tämän vähentävän tehojen menetystä. Tiimi on testannut sitä Espanjassa ja tiimin päämajassa Saksassa.

Dani Sordo palaa yhden rallin poissaolon jälkeen viivalle. Hyundai on valmistajien pisteissä toisena 13 pistettä Volkswagenia jäljessä ja 23 pistettä Citroënin edellä.

Sebastien Ogier puolustaa Meksikon MM-rallin voittoa kahdelta viime vuodelta. Latvala oli viime vuonna toinen, ja Thierry Neuville ajoi Hyundaille kolmannella sijallaan sen ensimmäisen podium-sijan. Belgialaisen kolmannen sijan pelasti lopulta rallin sponsoriolut. Neuvillen auto nimittäin kuumeni maalin jälkeisellä siirtymällä sen verran paljon, että hän joutui käyttämään maalissa pikaisessa palkintojenjaossa kuljettajille jaettua olutta sen jäähdyttämiseen.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen