Rallin MM-sarja jatkuu viikonloppuna kauden ainoalla talvirallilla Ruotsissa. Tällä kertaa – toisin kuin viime kaudella – ollaan myös pääsemässä kunnon talviolosuhteisiin, sillä ainakin testaamaan on päästy talvisissa olosuhteissa, ja läpi viikonlopun kisamaisemiin on luvattu pakkasta.

Suomalaisittain MM-tilanne on herkullinen, sillä Monte Carlon rallin jälkeen ero sarjan kakkosena olevan Jari-Matti Latvalan ja kärjessä olevan Sebastien Ogierin on vain kuusi pistettä. Latvala ajoi Monte Carlossa viisaasti, tavoitteli suhteellisen vaatimatonta sijaa, mutta hyötyi taktiikastaan hätäisempien suistuessa vuoron perään ulos teiltä.

Latvala puolustaa Ruotsin voittoa viime kaudelta, ja on jopa Ogieria suurempi suosikki voittamaan. MM-taistelun kannalta tilanne on hyvin selkeä: Ruotsissa Latvalan täytyy voittaa.

Ogierille ei saa antaa siimaa

Latvala on nykykuljettajista Ruotsin MM-rallin menestynein. Hän on voittanut vuosina 2008, -12 ja -14. Viimeisen seitsemän kauden aikana Latvala on ollut Ruotsissa huonoimmillaan neljäs. Ruotsi on siis kisa, jonka Latvala hallitsee, ja jonka ajamisesta hän nauttii. Ruotsi on ollut nuorempana hänen suosikkirallinsa, ja hän ajoi uransa ensimmäisen MM-voiton juuri siellä. Näillä tekijöillä on Latvalalle paljon merkitystä, kun kutakin MM-rallia lähestytään.

Henkistä valmennusta ja valmentajansa Christoph Treierin kanssa tehtyä työtä useissa haastatteluissa korostava Latvala tietää, että häneltä odotetaan voittoa. Siksikin se olisi otettava, ettei mitään henkisen puolen takapakkeja tulisi.

Sebastien Ogierin vahvuudeksi on mainittu nimenomaan henkinen vahvuus. Kun hänen silmiinsä syttyy oikeanlainen kipinä, ovat vastustajat silloin heikoilla. Latvala ei siis saisi antaa Ogierille yhtään siimaa alkukaudella, eikä ranskalaisen saa antaa tuntea oloaan mukavaksi MM-sarjan kärkipaikalla. Tähän henkiseen sodankäyntiin Latvalalla on nyt erinomaiset edellytykset, sillä tilanne on Monte Carlon pohjilta tiukempi kuin kukaan uskalsi odottaa.

Myös uusi Polo R WRC -malli osuu Latvalan hanskaan entistä autoa paremmin.

– Vanha auto aliohjasi lumella. Testit ovat näyttäneet, että auto on tässä suhteessa parantunut. Voitto korostaisi mestaruustavoitettani, Latvala ennakoi.

Miten Ogier reagoi?

Henkisen sodankäynnin kääntöpuolena on toki se tekijä, että Ogieria kannattaa ärsyttää ja härnätä vain tiettyyn rajaan asti. Tämä nähtiin Montessa Sebastien Loebin takoessa rallin alkupuolella Ogieria kovempia aikoja. Ogier vastasi kovuudella ja vauhdilla karaten lopulta muilta ns. ”maisemaan.”

Ruotsilla on erityinen asema myös Ogierin mielessä, sillä juuri siellä hänkin otti erään avausvoiton, nimittäin Volkswagenin ensimmäisen MM-ykkössijan kaksi vuotta sitten. Vaikka hänkin on lumella nopea kuljettaja, nähtiin häneltä Ruotsissa viime vuonna yllättävänkin helppo ulosajoon johtanut virhe.

Citroënit haluavat pystyä haastamaan

Volkswagenin kolmas kuljettaja Andreas Mikkelsen on luonnollisesti kärkkymässä heti Ogier-Latvala –kaksikon takana niitä sijoja, joita hurjimmilta menijöiltä voisi olla jäämässä, mutta Citroënin Mads Östbergiä ja Kris Meekeä ei pidä jättää pois laskuista kärkisijoja ennakoidessa.

Meeke ja Loeb näyttivät Monte Carlossa, että Citroënin uudessa autossa on potentiaalia, ja nyt myös Östberg pääsee ensimmäistä kertaa uusitun DS3 WRC:n rattiin. Norjalainen ajoi viime viikolla kotimaassaan Rally Finnskogin ottaen siinä samalla elintärkeää tuntumaa ajokkiinsa. Östberg puolustaa myös kolmatta sijaa viime vuodelta.

Meeke otti viime kauden ajamisellaan näennäisen ykköskuljettajan paikan Citroënilla. Pohjoisirlantilainen toki kärsii edelleen epätasaisuudesta, ja tästä oli Montenkin ulosajo erinomainen esimerkki.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen