Muun muassa Williamsilla ja Force Indialla työskennellyt insinööri Dominic Harlow varoittaa moottorivalmistajia riskeistä, joita liittyy voimanlähteiden kehitysjäädytyksen kiertämiseen säännöistä löytyneellä porsaanreiällä.

Uusissa teknisissä säännöissä on jätetty tarkentamatta päivämäärä, jolloin uudet voimanlähteet on homologoitava ja nyt näyttääkin siltä, että valmistajien annetaan halutessaan aloittaa ensi kausi vanhalla kalustollaan kehittäen samalla uusiaan.

Tällaista mahdollisuutta ovat toivoneet Kimi Räikkösen edustama Ferrari asiakastalleineen sekä Red Bullia liikuttava Renault, joiden voimanlähteiden suorituskyky oli viime kaudella selvästi Mercedestä heikompi.

Harlow uskoo, että porsaanreikää hyväksi käyttävät valmistajat ottaisivat uudet voimanlähteensä käyttöön viimeistään kauden viidentenä kisaviikonloppuna, jolloin kautta on vielä noin 80% ajamatta. Ensi kauden voimanlähdekiintiö kuljettajaa kohden on kuitenkin ainoastaan neljä. Tästä seuraa vaara:

– Jos esimerkiksi kuljettaja kärsisi moottoririkon avauskisoissa ja olisi pakotettu ottamaan käyttöön toisen viimekautisen moottorin ennen uusiin siirtymistä hänellä olisi jäljellä ainoastaan kaksi uutta moottoria koko loppukaudelle uuden esittelyhetkestä alkaen, Harlow selitti James Allenin blogissa.

– Se merkitsisi lähes varmuudella [voimanlähdekiintiön ylityksestä johtuvaa] rangaistusta myöhemmin kaudella. Rangaistussääntöjä on kuitenkin hienosäädetty vähemmän ankariksi niin, että koko voimanlähteen vaihto johtaa nyt aloittamiseen viimeisestä ruudusta, ei varikkosuoralta.