Rallin MM-sarjan 13 osakilpailusta on takana viisi, eli noin kolmasosa. On välitodistuksen aika.

Sebastien Ogier 9+

Hallitseva maailmanmestari on voittanut Monte Carlossa, Meksikossa ja Portugalissa ja oli Argentiinassa toinen. Voittamissaan ralleissa Ogier on ollut pitelemätön. Ruotsin ulosajo varsin helpossa mutkassa laskee arvosanaa, mutta vastapainoksi ranskalainen on ottanut kauden neljällä ajetulla Power Stagella yhteensä yhdeksän bonuspistettä kolmella pohja-ajallaan.

Ogier on yhä suurin suosikki voittamaan mestaruuden.

Jari-Matti Latvala 9-

Toista kauttaan Volkswagenilla ajava Latvala on osoittanut kehityksen merkkejä vielä 29-vuotiaanakin. Suomalainen on voittanut Ruotsissa ja Argentiinassa, ollut Meksikossa toinen, ja Monte Carlosta hän haki viisaalla ajolla eräänlaisen torjuntavoiton tultuaan maaliin viidentenä.

Argentiinassa Latvala voitti ensimmäistä kertaa Ogierin niin, että ranskalainen ei ajanut ulos, eikä kärsinyt tekniikkamurheista.
Portugalin ulosajon takia Latvala sai sieltä vain kaksi pistettä. Omalla vauhdillaan maaliin päästessään pisteitä olisi tullut sieltä toistakymmentä lisää. 24 pisteen takamatka MM-taistelussa ei ole liikaa kiinni kurottavaksi.

Andreas Mikkelsen 8+
Norjalainen hyötyy MM-sarjan parhaasta autosta. Mikkelsen oli Ruotsissa toinen, mikä on hänen MM-uransa paras sijoitus.
Numeroa laskevat Meksikon kaksi ulosajoa.

Mads Östberg 7½

Citroënin ykköskuski oli Ruotsissa ja Portugalissa kolmas. Vauhti on ollut hyvää, mutta Östbergissä on vielä hieman sankarin vikaa.
Meksikossa ja Argentiinassa tiet ovat olleet liian kapeita, ja niissä ralleissa kohtalona on ollut keskeytys. Meksikon keskeytyksen karvautta lisää vielä se, että siellä ulos ajaessaan Östberg oli toisena. Östberg ja Mikkelsen ovat MM-sarjan kolmannella sijalla tasapistein.

Mikko Hirvonen 8

Tekniset ongelmat jättivät Hirvosen tielle Monte Carlossa ja Meksikossa. Argentiinassa suomalainen rysäytti pahan ajovirheen takia ulos jo rallin alussa. Ruotsissa Hirvonen ajoi varmistellen neljänneksi, mutta Portugalin podium-sija nostaa arvosanaa.
Myös Meksikossa Hirvonen oli ennen laturirikkoa palkintopallivauhdissa, eli Hirvonen on löytänyt M-Sportille paluun ja Fordin rattiin pääsyn jälkeen hyvän nälän ajamiseen ja taistelee MM-sarjan kolmossijasta.

Kris Meeke 7

Pohjoisirlantilainen on ajanut kaksi kertaa podiumille, mutta ajanut kolmessa rallissa pahasti ulos. Monten palkintopallisija oli hyvä saavutus, mutta Argentiinassa hän hyötyi muiden virheistä tullen kaikessa rauhassa Ruotsin, Meksikon ja Portugalin ulosajojen jälkeen. Meeke kaipaa tasaisuutta hurjasti lisää.
Thierry Neuville 8-

Kun kalusto kestää, on Neuvillen vauhtikin hyvää. Se nähtiin Meksikossa belgin noustessa ensi kertaa Hyundailla palkintopallille. Montessa Neuville keskeytti avaus-ek:lla ja Ruotsissa kivi rikkoi auton keulan. Portugalissa ja Argentiinassa tekniikka on pettänyt, mikä ei ole mahdollistanut kärkisijoista taistelua.

Elfyn Evans 7

Kaksi ulosajoa viidessä rallissa koko kaudella, joka on walesilaiselle vain ja ainoastaan kokemuksenkartuttamisvuosi. Meksikossa viisas ajo toi jopa neljännen sijan.

Robert Kubica 5½

Monte Carlossa ulos. Ruotsissa, Meksikossa ja Portugalissa kahdesti ulos. Meksikossa horisontti keikahti jopa yleisöerikoiskokeella. Alkukauden arvosanan valahtamisen ala-arvoiseksi estävät Monte Carlon avauserikoiskokeiden hurja vauhti ja Argentiinan kuudes sija.

Juho Hänninen 6½

Hänninen on ajanut Hyundailla kaksi rallia. Ruotsissa hän osui kiveen sijalta kuusi, ja Portugalissa hän tuli maaliin sijalla kahdeksan. Arvosanaa pudottaa asfalttimies Dani Sordon taakse jääminen Portugalissa ennen Sordon keskeytystä.

Dani Sordo 6½

Tekniset ongelmat ovat pilanneet kisat Monte Carlossa, Portugalissa ja Argentiinassa. Espanjalainen kirjautti kuitenkin Portugalissa kaksi pohja-aikaa, jotka nostavat Sordon rankkauksen Hännisen tasolle.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen