Rallin MM-sarjan neljäs osakilpailu on perinteikäs Portugalin MM-ralli. Vaikka Portugalissa ei enää nähdäkään takavuosien kaltaista yleisökaaosta, jossa väisti valtavana massana lähestyvää autoa vain noin sadan metrin päästä, on luvassa jälleen erittäin mielenkiintoinen ja värikäs kilpailu.

Volkswagen hakee kauden neljättä voittoaan, ja Jari-Matti Latvala on tällä kertaa MM-pisteissä takaa-ajanana. Tallikaveri Sebastien Ogier meni pistekärkeen kolmen pisteen turvin voitettuaan Meksikossa.

Nyt on Latvalan vuoro haastaa, ja monacolainen onkin itse asiassa asemassa, jossa Ogierille on pistettävä kampoihin lujaa. Tyydyttävällä ajolla matalammille palkintopallisijoille pääsy ja nousu eivät riitä, jos Ogier voittaa.

Latvala kuitenkin lähtee Portugaliin tilanteessa, jossa hänen luottamuksensa autoon on horjumaton. Se on paljon se.

Jos ja kun siis tiimi laulaa tänään torstaina 29 vuotta täyttävälle Latvalalle huoltoparkissa ”Happy Birthday to Youn”, voisi Latvala hyvin vastata kiitokseksi Queenin takavuosien hitillä ”I’m in Love With My Car.”

Latvalalla pää ”suorassa”

Jari-Matti Latvala on kärsinyt otteidensa ailahtelusta uransa aikana paljon. Latvala on ollut ajoittain jopa puistattavan nopea; Aivan kuin edesmennyt idolinsa Henri Toivonen aikanaan, tai kulttimaineessa MM-piireissä oleva edellinen suomalainen maailmanmestari Marcus Grönholm.

Tämä alkukausi on kuitenkin esitellyt aiempaa kypsemmän Latvalan. Mies itse kiitteli SuomiF1-sivustolle jo ennen Meksikon MM-rallia henkisen valmentajansa Christoph Treierin merkitystä tässä.

Hyvät tulokset ovat myös auttaneet Latvalaa.

– En ole koskaan aloittanut kautta näin hyvin. Takavuosina Portugali on ollut vaikea ralli minulle. Viime vuosi antoi minulle paljon itseluottamusta, ja tuntuma autoon on aivan erilainen verrattuna viime vuoteen, Latvala hehkuttaa.

Mutaa ja teknisyyttä

Eteläisessä Portugalissa, jossa ralli ajetaan, on satanut viime päivinä kaatamalla. Rankkasade on jopa laittanut nuotitusaikatauluja uusiksi, kun tiestö on ollut jopa siviiliautoille ajamattomassa kunnossa.

Tämä on aiheuttanut teille vaurioita.

– Kun Portugalissa on märkää, tien pinta tulee hyvin pehmeäksi, eikä pitoa ole. Itse tykkäisin siitä, että on kuivaa. Yhtä kaikki, olemme tänä vuonna ensimmäisenä tiellä, joten pieni sade ensimmäisenä päivänä, ei olisi meille paha asia, pohti hallitseva maailmanmestari Ogier.

Lähtöjärjestys onkin asia, joka ”pakottaa” Latvalan hyökkäämään. Meksikossa hän lähti auraamaan teitä muille, ja Ogier tuli takaa painellen ajoissa karkuun.

Ranskalainen tykitti ensimmäisen täyden päivän aikana 42 sekunnin päähän Latvalasta, ja tuo on sellainen ero, jonka päästä Ogieria ei saavuteta ilman, että hallitseva maailmanmestari kärsisi joistain ongelmista.

Jos nyt keli on avauspäivänä perjantaina kuivaa, on Latvalan pysyttävä vähintään Ogierin kannassa, mielellään jopa edellä. Lähtöjärjestyksen suomat edut ja tuomat hankaluudet kun ovat voimassa vain perjantaina.

Mahdollisen märän kelin lisäksi Portugalin lähtökohta on siinäkin mielessä haastava, että tämä ralli tarjoaa yhdet koko MM-sirkuksen vaativimmat tiet. Mutkaiset ja nyppyiset erikoiskokeet ovat todella teknisiä, ne sisältävät paljon ns. sokeita mutkia, joten nuottien on osuttava erittäin hyvin kohdalleen.

Nuotitus on tehty mudassa, joten yllätyksiä ja teiltä lipeämisiä voi sattua jo ensimmäisenä kokonaisena avauspäivänä perjantaina paljon.

Missä mennään?

Rallin MM-sarja alkaa monena vuotena hyvin vaihtelevalla ohjelmalla. Siinä, missä Monte Carlo on ainoa oikea paikka aloittaa kausi, on Ruotsi aivan yhtäläisellä tavalla ainoa paikka, jossa kautta tuntuu luonnolliselta jatkaa.

Takavuosina kauden avauskisojen kolmikko oli ”Monte-Ruotsi-Portugali”, mutta viime vuosina Meksiko on ajastettu Ruotsin ja Portugalin väliin.

Tämä on saanut aikaan sen, että kauden aluksi ajetaan kolme hyvin erityispiirteistä rallia: Montessa alustaa ei oikein kaikista mahdollisista keleistä johtuen voi edes määritellä, Ruotsi on talviralli, ja Meksikossa ajetaan ohuessa ilmassa.

Portugalissa alustana on sora, ja korkeus merenpinnasta on ns. normaalin kaltainen. Näin autojen todellinen suorituskyky ja niiden erot tulevat esiin lahjomattomasti.

Kukaan ei ylläty, jos Volkswagenit karkaavat taivaanrantaan.

Suomalaisista Juho Hänninen palaa Portugalissa Hyundain ajavaan kokoonpanoon. Mikko Hirvonen on tutusti mukana Fordin ratissa.

Jari Ketomaa osallistuu WRC2-luokkaan. Hän on luokan pisteissä viidentenä ajettuaan vain Ruotsissa ja sijoituttuaan toiseksi.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen