Espanjan GP:n jännittävä aika-ajo on saatu päätökseen ja lopulta paalupaikan nappasi McLaren-tähti Lando Norris. Paalupaikka on sympaattiselle brittikuskille vasta hänen uransa toinen.

Q1

Ensimmäisessä osiossa ei suurempia yllätyksiä nähty ja erot olivat todella pieniä. Mercedes-tähti Lewis Hamilton latasi kärkiajan avausosioon ja vahvisti saksalaisvalmistajan vauhdin olevan Kanadan tapaan totista totta.

Suomalaisittain saatiin pitkästä aikaa mukava onnistuminen, kun Valtteri Bottas raahasi Sauberinsa jatkoon. Suomalaiskonkari oli 13:s ja jäi kärjestä vain kuusi kymmenystä. Sveitsiläistalli oli aika-ajon alun pirtein yllättäjä, sillä Zhou Guanyu selviytyi myös jatkoon ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

Putoajien rooliin jäivät molemmat Williamsit, Racing Bullsit sekä Haas-tallin Kevin Magnussen.

Lewis Hamilton oli avausosion nopein ja hopeanuolet ovat palaamassa tiukasti kärkitaistoon.
Kuva: All Over Press

Q2

Aika-ajojen toinen osio noudatti melko samaa kaavaa kuin ensimmäinenkin. Putoajien joukossa voidaan pienenä yllätyksenä pitää molempia Aston Martineja, joiden vauhti tuntuu kisa kisalta hiipuvan. Sen sijaan erittäin vaikeaa alkukautta ajanut Alpine-talli sai valoa risukasaan molempien kuskien painellessa viimeiseen osioon.

Bottas teki kaikkensa päästäkseen piskuisella Sauberillaan viimeiseen osioon, mutta lopulta paras noteeraus riitti sijaan 12. Jatkopaikka jäi vain noin sekunnin kymmenyksen päähän.

Astoneiden ja Bottaksen lisäksi viimeisestä osiosta karsiutuivat Nico Hülkenberg sekä Zhou Guanyu.

Valtteri Bottaksen vauhti ei aivan riittänyt viimeiseen osioon, mutta kyyti oli vahvempaa kuin aiemmin.
Kuva: All Over Press

Q3

Mercedes-tallissa nähtiin pientä kipinää kuskien välillä, kun George Russell avautui tiimikaverinsa tekemisistä ensimmäisten vetojen yhteydessä. Hopeanuolet tulivat omat aikakierroksensa melko lähekkäin Russell Hamiltonin vanavedessä.

– Mitä helvettiä Lewis teki valmistavalla kierroksella?, puhisi Russell

McLaren-kuski Oscar Piastrin veto meni pieleen ja aussikuski laski radan loppuosalla autonsa hiekalle. Sen sijaan tallikaveri Norris latasi hirmuvedon viimeisellä yrityksellään ja puristi kahdella sadasosalla paalun pois Max Verstappenin hyppysistä.

– Oli täydellinen kierros, tiivisti Norris temppunsa.

Paalutaisto oli ennakko-odotuksiin nähden lopulta pienoinen lässähdus ja paalu näytti olevan Verstappenin heiniä ennen Norrisin temppua. Mercedekset sekä Ferrarit tipahtivat lopulta kolmen kymmenyksen päähän kärjestä.

Norris ja Verstappen siis eturiviin ja kolmen kärjen täytti Hamilton ennen Russellia sekä Charles Leclerciä. Toisella Red Bullillaan vaikeroinut Sergio Perez jäi vasta kahdeksanneksi ja meksikolaisella riittää jälleen ylitöitä nostaa osakkeitaan sunnuntain kilpailussa. Eroa kärkeen kertyi runsaat seitsemän kymmenystä.

Olosuhteet olivat aika-ajoissa hieman viileämmät pilvisen sään johdosta kuin harjoituksissa. Tämä saattoi olla osasyyllinen Ferrarin sekä Mercedeksen huippuvauhdin hiipumiseen, siinä missä viileämpi keli suosi Red Bullia.

Espanjan GP käynnistyy sunnuntaina kello 16:00 Suomen aikaa. Alustava lähtöjärjestys alla.

Espanjan GP:n alustava lähtöjärjestys

 1. Lando Norris, McLaren
 2. Max Verstappen, Red Bull
 3. Lewis Hamilton, Mercedes
 4. George Russell, Mercedes
 5. Charles Leclerc, Ferrari
 6. Carlos Sainz, Ferrari
 7. Pierre Gasly, Alpine
 8. Sergio Perez, Red Bull
 9. Esteban Ocon, Alpine
 10. Oscar Piastri, McLaren
 11. Fernando Alonso, Aston Martin
 12. Valtteri Bottas, Sauber
 13. Nico Hülkenberg, Haas
 14. Lance Stroll, Aston Martin
 15. Zhou Guanyu, Sauber
 16. Kevin Magnussen, Haas
 17. Yuki Tsunoda, RB
 18. Daniel Ricciardo, RB
 19. Alex Albon Williams
 20. Logan Sargeant, Williams

LUE LISÄÄ