F1-sarjan mahtitalli Red Bull julkisti tiistaina Sergio Perezin kahden vuoden jatkosopimuksen. 

Kyseessä oli pienimuotoinen yllätys, sillä suuri osa odotti meksikolaisen saavan jälleen vain vuoden jatkon. F1-sarjan tasoittuvat voimasuhteet ovat kuitenkin luomassa Perezille lisäpaineita onnistua.

Yksi suurimmista syistä lienee Red Bull -tallin Status Quon säilyttäminen, eli Max Verstappenin sekä Perezin muodostama sisäinen harmonia. Meksikolaiskonkari ei hypi hollantilaistähden silmille ja kaiken mennessä nappiin Perez pystyy tuomaan tarvittavan määrän valmistajien pisteitä. Siihen tarvitaan kuitenkin sellainen auto, jolla Red Bull on hallinnut F1-sarjaa viime vuodet.

Aiemmin mainitusta voimasuhteiden tasoittumisesta ei ole tässä kohtaa vielä laajempaa otantaa, mutta kolmen edellisen kilpailun perusteella Red Bullin murskaava ylivoima voidaan unohtaa. Tämä on tuonut ongelmia Perezille, joka oli hukassa jo ennen Monacoa Imolassa. Siinä missä Verstappen pystyy osoittamaan venymiskykyä, ei Perez pysty samaan ja se on luomassa Red Bullille ongelman.

Perezin edellisestä kahdesta kisasta on kotiintuomisina neljä MM-pistettä. Juttu jatkuu.
Kuva: Getty Images

Viime kaudella Verstappen olisi voittanut pelkästään omilla pisteillään valmistajien mestaruuden, mutta tällä kaudella kupletin juoni ei tule olemaan sama. Motorsport.com -sivusto tarjoaa mielenkiintoista dataa kuskien raa’asta nopeudesta viime vuosilta. 

Kaudella 2021 Perez oli keskimäärin noin 0,7 prosenttia hitaampi kuin Verstappen, 2022 puolestaan 0,545 prosenttia ja viime kaudella 0,761 prosenttia. Vertailun vuoksi voidaan lyödä muuan parjattu suomalainen F1-kuljettaja Valtteri Bottas mittatikuksi, joka jäi Lewis Hamiltonille vain 0,116 prosenttia yhteensä heidän viiden yhteisen kautensa aikana. Toki kyseessä on raaka nopeus ja kisavauhti on erikseen, mutta juurikin Bottaksen pisteet avittivat Mercedeksen kaudella 2021 sen viimeisimpään valmistajien maailmanmestaruuteen Verstappenia ja Pereziä vastaan. 

Meksikolaisella luulisi olevan kuitenkin sopimuksessaan pykälä, jonka mukaan tulostason romahtaessa kenkää tulee nopeastikin. Red Bull -perheessä odottaa parrasvalojen ulkopuolella tukku Perezin epäonnistumista kyttääviä kuljettajia. Sen lisäksi McLaren sekä Ferrari ovat myrskyvaroituksensa antaneet ja molemmilla on tasaisempi kuskikaksikko kuin Red Bullilla. Se kertoo jotain pelkästään Perezin tasosta, joka jättää runsaasti kysymysmerkkejä energiajuomatallin kuskivalinnan ylle.

LUE LISÄÄ