Suomen F1-ässä Valtteri Bottas on muistellut jälleen hänen aikojaan Mercedes-tallin leivissä.

Bottas hyppäsi aikoinaan pikakomennuksena mestaruuteen oman uransa yllättäen lopettaneen Nico Rosbergin tilalle kaudeksi 2017. Suomalainen kaasutteli saksalaisvalmistajan leirissä yhteensä viiden kauden ajan ja pääsi näistä jokaisella juhlimaan valmistajien mestaruutta.

Siinä missä tiimi juhli kokonaisuutena monesti voittoja, oli Bottaksella itsellään haastavia hetkiä tallikaveri Lewis Hamiltonia vastaan. Bottaksen Mercedes-vuosien aikana Hamilton nappasi neljä mestaruutta sekä 50 osakilpailuvoittoa Bottaksen saldon jäädessä vain kymmeneen kisavoittoon.

Suomalainen joutui jälleen availemaan kiperiä tuntemuksiaan Mercedes-ajoistaan tällä kertaa Autosportin haastattelussa. Bottas kertoi myöntäneensä itselleen loppuviimein karun tosiasian: Lewis Hamilton on yksinkertaisesti parempi.

– Sinun on kiellettävä se. Kielsin sen (Hamiltonin paremmuuden) itseltäni melkein viisi vuotta, sillä halusin lähteä jokaiseen kauteen taistelemaan mestaruudesta. Minun piti uskoa itseeni, avaa Bottas.

Hamilton ja Bottas tulivat hyvin keskenään toimeen Mercedeksellä. Artikkeli jatkuu.
Kuva: Getty Images

Suomalaiskuskin mukaan hän pystyi vasta viimeisellä Mercedes-kaudellaan 2021 myöntämään itselleen tallikaverin paremmuuden. 

– Vasta lähtöä tehdessäni huomasin olevani sinut tiettyjen asioiden kanssa, jatkaa Bottas.

– Lewiksen kanssa viimeisenä vuotena hyväksyin sen, että samalla kalustolla yhden kauden mitassa hän on parempi tietyillä osa-alueilla. Kilpakuljettajana sellaisen myöntäminen on vaikeaa, veistelee suomalaiskuski.

Bottakselta udeltiin tiimin tarjoamasta tuesta ja erityisesti siitä, että pitikö tallin psyykata häntä omassa taistelussaan Hamiltonia vastaan.

– Ei, sillä kaikki palaverit olivat aika avoimia. Kaikki perustuu faktaan, joka on nähtävissä datasta. Kaiken pystyi näkemään keskiarvollisesti aika-ajoista kisavauhtiin, joten mitään ei kyennyt välttämään, jatkaa Bottas suoraselkäisesti.

34-vuotias Nastolan kasvatti toteaa lopuksi vielä, ettei hän kadu mitään, vaikkakin tutuksi tulleet vuoden mittaiset sopimukset hankaloittivatkin tekemistä. Esimerkiksi muutamia tallimääräyksiä oli toteltava juurikin tästä syystä.

– Jos olisin ryhtynyt kusipääksi, olisin todennäköisesti menettänyt paikkani helpommin. He voivat aina hommata tilalle jonkun toisen, totesi Bottas.

Kymmenen osakilpailuvoiton lisäksi Bottakselle kertyi Mercedes-vuosinaan 20 paalupaikkaa. Tätä nykyä suomalaiskuskin taistot on käyty taaempana Kick Sauberiksi muuttuvan Alfa Romeon ratissa.