Entinen Formula 1 -kuljettaja Heintz-Harald Frentzen kertoo sauman huipputallissa kaatuneen aikoinaan huonosti ajoitettuun vitsiin.

Saksalainen saapui kuninkuusluokkaan kaudeksi 1994 Mercedeksen tukemana Sauber-talliin. Frentzen todisti heti ajolahjansa kauden toisessa kilpailussa, kun Tyynenmeren GP:stä napsahti viides sija, jonka lisäksi saksalaiskuski kaasutteli vielä kolmesti saman kauden aikana pisteille. Tuolloin MM-pisteitä jaettiin vain kuudelle parhaalle.

Mercedes toimi F1-sarjassa moottoritoimittajana ja oli ryhtymässä seuraavaksi kaudeksi McLarenin kanssa yhteistyöhön. Frentzenin vahva debyyttikausi oli havitellut myös silloisen McLarenin tallipäällikön Ron Dennisin huomion. Frentzen oli ennen F1-uraansa ajanut Mercedeksen leivissä menestyksekkäästi urheilu-autoja, joten mahdollinen liitto McLaren-Mercedeksen kanssa olisi ollut paperilla toimiva.

Frentzenille järjestettiin tapaaminen legendaarisen tallipomon kanssa, mutta saksalainen ei onnistunut piilottelemaan sarkastista huumorin kukkaansa. Se taisi olla piirre, jota Dennis ei arvostanut ja Frentzen on paljastanut takavuosien tapahtumista tuoreessa Beyond The Grid -podcastissa.

– Tiedättekö miksi en koskaan saanut mahdollisuutta McLarenilla? Vuonna 1994 Adelaidessa managerini tuli kertomaan muiden juhliessa kauden päätöstä, että Ron Dennis tahtoisi tavata, aloittaa Frentzen.

– Ron tuli luokseni ja uteli minun Englannin kielen taitoja. Sanoin, että se saattaa vaatia hieman parannuksia, joten heitin hänelle vastapalloon, että kuinkas se Ronin Saksa taipuu, sillä tiesin Mercedeksen olevan tulossa McLarenille.

– Sinun täytyy oppia myös Saksaa, sanoin Ronille, jonka jälkeen hän vain näytti minulle kivinaamaansa. Luulin olevani hauska, mutta samalla managerini pökki minua käsivarteen viestien, että mitä vi**ua juuri sanoit?

– Näin Ronin ilmeen, eikä hän enää koskaan sen jälkeen puhunut kanssani. Hän meni niin vakavaksi siitä, että heitin vitsiä. Sen takia en saanut mahdollisuutta McLarenilla, koska jostain syystä hän ei pitänyt huumoristani, tuumasi tätä nykyä 56-vuotias Frentzen.

Frentzen jatkoi tämän jälkeen uraansa Sauberin puikoissa vielä kahden kauden ajan, kunnes sai saumansa huipputallissa Williamsilla kaudella 1997 sijoittuen MM-hopealle Michael Schumacherin diskaamisen jälkeen.

Saksalainen kaasutteli lopulta pitkän uran kuninkuusluokassa Sauberin ja Williamsin lisäksi Jordanilla, Prostilla sekä Arrowsilla. Frentzen oli muun muassa kaudella 1999 lähes loppuun saakka jopa mestaruustaistossa mukana McLarenin Mika Häkkistä ja Ferrarin Eddie Irvineä vastaan, mutta Jordanin leviäminen kärkipaikalta kauden kolmanneksi viimeisessä kilpailussa Nürburgringillä romutti mestaruushaaveet.

Frentzenin saavutuksiin lukeutuivat muun muassa kolme osakilpailuvoittoa, kaksi paalupaikkaa sekä yhteensä 18 vierailua palkintokorokkeella. Saksalaisen F1-ura päättyi lopulta Sauberin ratissa kauden 2003 päätteeksi.

LUE MYÖS: Michael Schumacerin tilanteesta musertava avautuminen – ”Olen menettänyt toivoni”