FIA:n presidentti Mohammed Ben Sulayem kertoo, ettei kilpailuiden pudottaminen kisakalenterista ole poissuljettua, mikäli runsaasti ratarajarikkomuksia nähtävillä radoilla ei löydetä ratkaisua tilanteeseen.

Viime viikonlopun Qatarin GP:ssä kilpailun tuomaristolla oli kädet täynnä töitä vahdatessaan useiden kuskien ratarajarikkomuksia pitkin kisaviikonloppua. Pelkästään sunnuntain kilpailussa tuomaristo tutki yhteensä 51 rikettä ja jakoi neljälle kuskille useita aikasakkoja ylityksistä.

Perjantain aika-ajoissa tilanne äityi melkoiseksi sekoiluksi, kun aluksi kärkikolmikkoon sijoittunut Oscar Piastri sai kesken haastattelunsa kuulla kierroksensa menneen lopulta hylkyyn ja lähtöpaikka olikin taaempana. Vastaavia tapahtumia nähtiin aiemmin tällä kaudella Itävallan GP:ssä. Tosin aussikuski nousi kolmen sakkiin sen johdosta, kun tallikaveri Lando Norrisin aika oli hetkeä aiemmin osoittautunut hylsyksi.

WTF1:n mukaan aiemmin kaudella ajetussa Itävallan GP:ssä tuomariston täytyi kilpailun jälkeen tutkia käsittämättömät 1200 mahdollista ylitystä yksitellen, jonka vuoksi viralliset lopputulokset saatiin pakettiin vasta tuntikaupalla ruutulipun jälkeen. Rangaistuskuninkaaksi kohosi tuolloin Esteban Ocon, jolle lätkäistiin absurdit 30 sekuntia aikasakkoa.

Ben Sulayemin mukaan mitta on nyt täynnä ja ratkaisu on keksittävä. Mikäli tällaisia ei saada aikaiseksi, saattaa Itävallan ja Qatarin osakilpailut olla jatkossa historiaa.

– Minun täytyy onnitella tuomareita siitä, että he huomasivat ja saivat homman hoidettua, mutta se ei ole ratkaisu. Ratkaisu on parantaa ratoja itsessään, sanoo Ben Sulayem.

– Tiedän joidenkin henkilöiden sitä vastustavan, mutta kerron teille totuuden. Jos näin ei tehdä, niin ei ole kisaa. Se on niinkin yksinkertaista, sillä meillä ei ole varaa tällaiseen, pamautti FIA-pomo.

Ratkaisun ei luulisi vaativan sen suurempaa avaruusfysiikkaa. Kehitteillä on ollut jonkin sortin liukastaminen kuskin ajaessa liian pitkäksi, hiekkasiivun laittaminen tai kanttikiven korottaminen. Viimeisimpänä mainittu ei tosin toiminut viime viikonlopun Qatarin GP:ssä kovin mallikkaasti. Niin kutsutut ”pyramidikanttarit” aiheuttivat Pirellille päänvaivaa ja loivat renkaan kestolle omat riskinsä.

LUE MYÖS: F1-sarjalta ilouutinen – kuskien ja fanien suosikkirata pysyy kisakalenterissa