Qatarin GP-viikonlopun kuumimmaksi puheenaiheeksi on jälleen kerran noussut epäselvät ratarajat.

Perjantain aika-ajoissa kilpailun johto joutui heittämään roskakoriin useita aikakierroksia ratarajojen ylityttyä ja tilanne on alkanut turhauttaa kuskeja sekä tiimejä. Aika-ajoissa hylättiin kaikenkaikkiaan hurjat 22 kierrosta, joista 13 olivat aikakierroksia.

Tilanne äityi niin hurjaksi aikakierroksia läpikäydessä, että esimerkiksi alunperin kolmanneksi ajanut McLarenin Oscar Piastri ehti antamaan jo haastattelua fiiliksistään hyvän aika-ajon jälkeen. Kesken livelähetyksen aussikuskille kuitenkin kerrottiin, että viimeinen veto meni hylsyyn ja starttipaikka sunnuntain kilpailuun onkin kauempaa.

– En tiennyt moisesta. Tämähän on hauskaa, eikö olekin? Noh, yritetään huomenna uudestaan, kuittasi Piastri sekoilun tyynesti.

Lopulta kolmen kärjeksi muodostui Max Verstappen, Lewis Hamilton sekä George Russell. Kärkikolmikko otti myös kantaa ratarajasekoiluun ja Hamiltonin mielestä maanmies Lando Norrisin olisi pitänyt olla kolmen kärjessä. Myös toisen McLaren-kuskin aika lopulta hylättiin, vaikka oli aluksi komeillut tulosluettelon kärkikolmikossa.

– Mielestäni täällä vain menettää aikaa, jos osuu kanttarin korkeimpaan kohtaan, joten täällä ei pitäisi olla samoja ratarajoja kuin muilla radoilla, tuumaa Hamilton RaceFansin mukaan.

– Tällaiset kanttikivet ovat hyvää oppia. Tällaisia voisimme ottaa muillekin radoille, kuten esimerkiksi Itävaltaan. Niitä pystyy käyttämään hyödyksi, mutta liikaa yli mennessä vain häviää aikaa, joten rajan ei pitäisi välttämättä aina olla se valkoinen viiva, veisteli Hamilton.

Ratarajat ovat paukkuneet pitkin viikonloppua useilla kuskeilla. Artikkeli jatkuu.
Kuva: Getty Images

Verstappen sekä Russell olivat samoilla linjoilla. Qatarissa on normaalia korkeammat kanttikivet, jotka ovat osoittautuneet haastaviksi, mutta kuljettajien mielestä hyvällä tavalla.

– Nämä reunukset ovat parempia. En usko niitä ylittäneiden kuskien voittaneen aikaa. Se on vain hieman ärsyttävää, kun liikaa pitkäksi mennessä auto pohjaa ja voi vaurioittaa lattiaa, jonka myötä häviät varmasti aikaa, sanoi paalumies Verstappen.

– Niiden kanssa täytyy olla todella tarkkana. Se on hieman turhauttavaa tällaisella radalla, kun on vaikeaa tietää missä raja menee. Meidän täytyy keksiä parempi ratkaisu tulevaisuudessa, sanoi puolestaan Russell.

Red Bull -tallin neuvonantaja sekä kuskiohjelman pomo Helmut Marko vaatii myös nopeita ratkaisuja epäselvään tilanteeseen. Sergio Perezin aika-ajo päättyi karulla tavalla jo toisessa osiossa, kun meksikolaisen ratkaiseva yritys hylättiin. Marko pelkää, että tällä menolla sunnuntain kilpailun lopputulokset ovat selvillä vasta maanantai-aamuna.

– Te näitte kuinka monet ylittivät ratarajat ja se johtuu valkoisista viivoista. Jotain täytyy keksiä asian ratkaisemiseksi, vouhotti Marko Saksan Sky Sportsille.

– Mitä tämä tarkoittaa kisassa? Meillä on tulokset valmiina maanantai-aamuna, pamautti Red Bull -pomo.