Kalle Rovanperän kartanlukija Jonne Halttunen kilpailee viikonlopun Suomen MM-rallissa kirjaimellisesti kotimaisemissaan.

Halttunen kertoo hänellä olevan vain seitsemän minuutin matka kotoa Suomen MM-rallin sykkeeseen, mutta jyväskyläläinen ei pääse siltikään nauttimaan omista kotiolosuhteistaan.

– Se on itse asiassa hauska juttu, että minulla on seitsemän minuutin ajomatka, mutta majoitun hotellissa aivan vieressä, kertoo Halttunen Dirtfishin haastattelussa.

Reissukilometrejä kertyy vuodessa runsaasti ja suomalaisen luulisi tarttuvan moiseen luksukseen yöpyä kotiolosuhteissaan kiivaan rallitahdin tiimellyksessä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kotimaisemista huolimatta rutiineista on pidettävä kiinni, jotta keskittyminen ei pääse karkaamaan muualle kilpailemisesta kesken kisaviikonlopun.

– Meidän on elettävä tässä rallikuplassa, koska kaikki muutkin tiimistämme työskentelevät täällä ja majailemme samassa hotellissa, avaa Halttunen.

– Sen lisäksi meidän on katseltava Kallen kanssa videoita ja sen sellaista, joten meidän täytyy olla koko ajan samassa paikassa.

– Se myös auttaa keskittymään enemmän, etten ole kotona, koska sitten katselisin varmaan Netflixiä tai tekisin jotain normaaleja juttuja, mutta tämä on osa rallirutiineja. Minulle se toimii paremmin, etten ole kotona, kertoo suomalaiskartturi.

Halttusen mukaan kotirallissa on myös haittapuolensa. Muihin kilpailuihin valmistautuminen tehdään todella huolellisesti, sillä mitään paikkakuntien alueista tai reiteistä ei muista ulkoa, joten niissä täytyy olla tarkempana.

– Täällä tietää ja mukamas muistaa kaiken ja sitä kautta on helpompi tehdä virheitä, kuten esimerkiksi valita vääriä reittejä erikoiskokeille, jatkaa Halttunen.

Haaveena kotirallin voitto

Viime kauden maailmanmestaruuden jälkeen seuraavana listalla lienee Rovanperällä sekä Halttusella Suomen MM-rallin voitto, mutta MM-kärkikaksikolle tarjottu lähtöpaikka pitää maltin yllä. Pistekärjen kohtalona on perjantaina jälleen paahtaa ensimmäisenä reiteillä ja putsata tietä irtosorasta takana tuleville.

– Se on, kuten Kallekin on sanonut. Tilanne on sikäli hieman surullinen, mutta meidän täytyy vain pelata pitkän tähtäimen peliä, tuumaa Halttunen Toyota-kaksikon voittosaumoista.

– Tottakai yritämme, mutten usko hänen (Kallen) ottavan sitä viimeistä puristusta, kuten ehkä esimerkiksi Esapekka Lappi tai Ott Tänak tulee ottamaan. Heillä ei ole niin paljoa menetettävää tällä hetkellä, jutteli Halttunen.

Suomen MM-ralli käynnistyi torstaina perinteiseen tyyliin Harjun erikoiskokeella. Avauspätkän tapahtumista voit lukea tästä.