MM-rallikausi 2023 on polkaistu toden teolla käyntiin Monte Carlossa.

Rallin ohjelmassa oli torstaina kaksi pimeässä ajettavaa erikoiskoetta. Rallisankarit selvittivät avauspätkän mallikkaasti, mutta toisella ek:lla musta jää aiheutti Monte Carlolle ominaiseen tyyliin ylimääräistä liikettä ohjaamoissa.

Mestaruuttaan puolustava Toyotan Kalle Rovanperä meinasi lipsauttaa autonsa hieman penkan puolelle, kun liukas kurvi pääsi yllättämään. Hetkeä myöhemmin Hyundain Thierry Neuville karautti samaan kohtaan huomattavasti kovempaa, mutta selvisi säikähdyksellä liukuessaan vauhdilla ulkopenkkaan.

– En oikeastaan tiedä, mitä tapahtui. Siinä ei ollut yhtään pitoa ja menetin seitsemän tai kahdeksan sekuntia, kommentoi belgialaiskuski tilannettaan.

Rovanperä aloitti varovaisesti ja on kahden pätkän jälkeen viidentenä 17,9 sekunnin päässä kärjestä.

– Haastava erikoiskoe ja mielenkiintoista nähdä miten muut tuon ottavat, kommentoi Rovanperä maalissa lyhyesti.

M-Sportille täksi kaudeksi hypännyt Ott Tänak sai välittömästi esimakua Fordin viime kauden vitsauksesta, eli auton teknisistä ongelmista. Virolaiskuljettajaa kiusasi elektroniikkavika, eikä ainakaan avauspätkällä Tänak pystynyt sanojensa mukaan käyttämään autonsa viitosvaihdetta.

Hyundailta tälle kaudelle täyden kisakuskin pestin napannut Esapekka Lappi aloitti myös rauhallisesti. Jäyhä suomalainen valitteli kokemuksen puutetta Monte Carlon kimuranteilta teiltä, mutta selvitti kauden ensimmäiset rallikilometrit kunnialla. Lappi on tällä hetkellä rallissa kahdeksannella sijalla ja ero kärkeen venähti jo 41,4 sekuntiin.

Ennakkosuosikin viitan Monte Carlon reiteille napannut Sebastien Ogier näytti jälleen kerran nuoremmilleen kokemuksen sekä vauhdin kombinaation. Kahdeksankertainen maailmanmestari ajoi heti kättelyssä vakuutavasti ja johtaa rallia Toyotallaan kuudella sekunnilla ennen tallikaveriaan Elfyn Evansia. Tänak on tässä kohtaa kolmantena ja jäänyt Ogierista 15,4 sekuntia. Rallin kokonaistilanne alla.

Monte Carlon MM-ralli, tilanne ek 2/18

  1. Sebastien Ogier, Toyota
  2. Elfyn Evans, Toyota +6,0
  3. Ott Tänak, Ford +15,4
  4. Thierry Neuville, Hyundai +15,5
  5. Kalle Rovanperä, Toyota +17,1
  6. Daniel Sordo, Hyundai +32,1
  7. Pierre Louis Loubet, Ford +40,3
  8. Esapekka Lappi, Hyundai +41,1
  9. Takamoto Katsuta, Toyota +57,0
  10. Jourdan Serderidis, Ford +5:12,2

Monte Carlon MM-ralli jatkuu perjantaina klo 10.09 Suomen aikaa.