Australian Albert Parkin F1-rata on kokenut suuren muodonmuutoksen sen jälkeen, kun siellä edellisen kerran ajettiin kilpaa kaudella 2019.

F1-sarja tekee ensi viikolla paluun Australiaan ja kisanäyttämöön on tehty parannuksia paremman kilvanajon toivossa. Motorsport.com -sivusto listasi radan runsaat muutokset.

Radan ensimmäistä mutkaa on levennetty kuljettajan vinkkelistä oikealta käsin katsottuna noin 2,5 metrillä. Ideana tässä on ollut helpottaa kilpailuissa avauskierroksilla nähtyä sumppua.

Muutoksia on kokenut myös heti käytännössä seuraava mutka, joka on virallisesti Albert Parkin kolmas kurvi ja erittäin hyvä ohituspaikka. Tässäkin kohtaa rataa on levennetty kuljettajasta käsin oikealta neljällä metrillä. Mutkan kallistuskulmaa on myös profiloitu uuteen uskoon ja tässä on ainakin paperilla mahdollisuus hakea myös erilaisia ajolinjoja sekä tilaa kahdelle autolle kisaamiselle rinta rinnan.

Radan kuudes mutka, joka oli ennen keskinopea ja haastava oikea, on kokenut 7,5 metrin levennyksen. Muutoksen myötä se on runsaasti nopeampi sekä jouhevampi ja mutkasta uskotaan mentävän läpi noin 70 kilometriä tunnissa vauhdikkaammin kuin aiemmin.

Sitten alkaakin erittäin kovavauhtinen osuus, sillä aiemmilta vuosilta tuttu shikaani ennen palmun muotoista kaarrosta on poistettu kokonaan. Kuudennesta mutkasta kiihdytetäänkin kaasu pohjassa kohti kovavauhtista vasen oikea-yhdistelmää, joka on tätä nykyä mutkat yhdeksän ja kymmenen. Tähän kurviin lähestytään noin 330 kilometrin tuntivauhdilla ja kuljettajiin arvioidaan kohdistuvan noin 5,4G:n voimat. Tätä mutkayhdistelmää seuraavalla takasuoralla kuljettajilla on avattava takasiipi (DRS-systeemi) käytössään.

Mutka 11 lienee kenties radan paras ohituspaikka, sillä tähän päättyy kuudennesta mutkasta starttaava lähes kaasu pohjassa ajettava osuus. Tätäkin kohtaa on levennetty kolmella metrillä ja kallistuskulman uudelleenprofilointi antaa mahdollisuuden hakea ohitusta erilaisin ajolinjoin.

Myös radan toiseksi viimeistä mutkaa on levennetty, jotta kuljettajien olisi haastavampaa kisatilanteessa puolustaa sijoitustaan.

Myös Albert Parkin ahdasta varikkosuoraa on saatu levennettyä noin kahdella metrillä ja tämän myötä suunnitelmissa on nostaa varikon nopeusrajoitusta. Aiemmin Australiassa varikkosuoralla on madeltu 60 kilometriä tunnissa, mutta muutoksen myötä tätä on tarkoitus nostaa 80 kilometriin tunnissa. Tämä puolestaan avaa uusia strategisia vaihtoehtoja taktiikkaneroille.

Radan asfalttipinnoite on uusittu koko radan ympäri, sillä ennen tätä sitä ei olla uusittu vuoden 1995 jälkeen. Ensimmäinen kilpailu ajettiin seuraavana vuonna 1996. Albert Parkin alue on ympäri vuoden myös siviililiikenteen käytössä, joten tältäkin kantilta uudelle päällystämiselle oli korkea aika.

Muutostyöt rataan ovat olleet pöydällä jo usean vuoden ajan. Kuljettajat sekä tallit ovat pitkään kritisoineet Albert Parkin soveltuvuutta kuninkuusluokan käyttöön aiemmassa kunnossaan, mutta nyt muutoksien myötä sopii toivoa, että pitkään kalenterissa ollut rata kokee positiivisen reaktion.

Kauden 2022 F1-autot pääsevät ottamaan tuntumaa uudistettuun rataan ensi perjantaina, kun kisaviikonloppu Australiassa lyödään tulille. Havainnevideon muutostöistä näet Albert Parkin Twitterissä julkaistulta videolta. Huomio, että videolla työt ovat vielä hieman kesken.

Jos video ei näy, näet sen tästä.

F1 Australian Grand Prix

@ausgrandprix
A quick lap around Albert Park 💨

The circuit is almost finished and ready for racing 🏎

#AusGP #F1

Australian GP:n aikataulun ja lähetysajat näet puolestaan tästä.