Sunnuntai 12.12.2021 jää muistiin varmasti monella tapaa. Käsillä on uskomattoman mestaruustaistelun Grande Finale ja luvassa on varmasti tunnemyrskyä suuntaan, jos toiseen.

Suomalaisittain katsottunakaan ei latausta puutu, sillä sinivalkoisessa formulatarinassa päättyy yksi upea luku. Tätä päivää ovat monet tavallaan pelänneet jo monen vuoden ajan. Kimi Räikkösen käsittämättömän pitkä ja maineikas ura tulee tiensä päähän.

Ei ole kovin hurja väitös, että ”Jäämies” lienee oman sukupolveni suurin sankari, ainakin moottoriurheilun saralla. Vanhemman liiton edustajille se saattaa olla toinen lentävä suomalainen, Mika Häkkinen, mutta allekirjoittanut ollut 90-luvun lopulla vielä sellaista ikäluokkaa, ettei juurikaan ole tajunnut sitä hypettä, mutta tietysti sisäistänyt hänen saavutuksensa myöhemmin.

Kuka olisi vuonna 2001 uskonut, että Räikkönen painaa F1-sarjassa vielä 20 vuotta myöhemmin? Kuka olisi uskonut kauden 2009 jälkeen, että hän tekee paluun sarjaan, saatika ajaa vielä niin monta vuotta? Entäpä paluu Sauberille toisen Ferrari-stintin jälkeen? Räikkönen on aina ollut oma itsensä, kulkenut omia polkujaan ja siltä osin jo todella mystinen hahmo, jota on helppo ihailla ja fanittaa.

”Asiat omalla tavalla tekemällä voi tulla ihan hyvä”

Räikkösen ura on ollut niin pitkä, että on oikeastaan mahdotonta löytää sellainen yksittäinen hetki tai uroteko, jonka nostaa ylemmäs kuin muut. Tietysti kaiken kruununa on kauden 2007 maailmanmestaruus, mutta seassa on niin monia upeita kilpailuja, huippuhetkiä ja suorituksia, jotka jäävät väistämättä toistensa varjoon.

Räikköstä ei olla viimeisen kolmen kauden aikana liikaa näytetty kuvissa heikon autonsa vuoksi, mutta olemme koko ajan tienneet, että siellä jossain se Jäämies menee. Sunnuntaina vanha mestari parkkeeraa kilpurinsa viimeisen kerran lähtöruudukkoon, jonka jälkeen alkaa suomalaisen uran viimeinen tanssi.

Arvoisa formulakansa. Nauttikaa vielä viimeisen kerran.