Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin Italian GP:n yhteenotto jaksaa puhuttaa F1-maailmaa.

Mestaruuskandidaatit ovat useaan kertaan ottaneet radalla yhteen tällä kaudella ja kolistelleet renkaitaan. Italian GP:n tapaus oli jo toinen isompi osuma kaksikon välillä, mutta tällä kertaa molempien matka jäi kesken.

Britannian GP:ssä Hamilton sekä Verstappen osuivat avauskierroksella toisiinsa ja silloin hollantilaisen kilpailu jäi kesken. Britti sai tilanteesta 10 sekunnin aikarangaistuksen, mutta onnitui silti paahtamaan kilpailun voittoon. Tällä kertaa tuomaristo jakoi Red Bull -kuljettajalle kolmen lähtöruudun rangaistuksen Venäjän kisaan.

Pitkän linjan F1-toimittaja Peter Windsor ymmärtää tuomariston tulkinnan, vaikkakin olisi itse ehkä tuominnut tapahtuneen kilpailutilanteeksi.

– Hän on Maxin edellä sisäpuolella, joten mitä hänen pitäisi tehdä? Nostaa jalkaa kaasulta ja antaa mutka hänelle? Ei tietenkään, sanoo Windsor Youtube-tilillään.

– Ainoa juttu mikä tuossa on, ettei Lewis jättänyt Maxille ulkopuolelle tilaa, mutta miksi hän olisi?, ihmettelee britti.

Hamilton tuli tilanteessa varikolta hollantilaisen eteen, sillä Red Bull -kuljettajan 11 sekuntia kestänyt varikkokäynti meni täysin pieleen.

– Hän (Max) oli todella nopea stoppinsa jälkeen. Järkyttynyt siitä, että hän menetti niin paljon aikaa varikolla ja mahdollisesti koko kisan. Sitten hän näkee Lewisin tulevan varikolta hänen eteensä, analysoi kokenut F1-asiantuntija.

– Tässä kohtaa se menee pieleen. Hän luulee voivansa tehdä sen, sillä hänellä on lämpimämmät renkaat ja Lewisin olisi annettava mutka hänelle.

– Lewis ei koskaan tekisi sellaista ja Maxin olisi pitänyt tietää se Silverstonen tapahtumien jälkeen, sanoo Windsor.

Windsorin mukaan sen olisi voinut tuomita myös kilpailutilanteeksi, sillä kumpikaan ei antanut toiselle yhtään tilaa. Hamilton oli kuitenkin edellä ja osuma aiheutui Verstappenin osuttua sisäpuolen korkeaan kanttikiveen.

– Jos Max ei olisi yrittänyt ulkopuolelta ykkösmutkaan, olisi hän saanut hyvän ulostulon kohti seuraavaa shikaania ja ohittanut siellä, jatkaa Windsor.

– Toisaalta voit myös sanoa, että se oli Lewisin mutka, sillä hän oli edellä ja sisäpuolella.

– Loppupeleissä kaikki tapahtui sen takia, että Max yritti mennä ulkokautta, mutta osui kanttareihin, totesi britti.

Mercedes-kuljettajalla oli kolarissa onnea matkassa, sillä Verstappenin auton oikea takarengas osui brittikuljettajan kypärään, mutta Halo-turvakaari hoiti loput suojauksesta. Britti valitteli kilpailun jälkeen kovia niska- ja hartiakipuja.

Max Verstappen johtaa Italian GP:n jälkeen MM-sarjaa viidellä pisteellä ennen Lewis Hamiltonia. Kausi jatkuu parin viikon päästä Venäjällä.