Lewis Hamilton lähestyy Formula 1 -sarjan kaikkien aikojen voittoennätystä. Britti on vain yhden päässä Michael Schumacherin asettamasta saavutuksesta ja on vain ajan kysymys milloin Hamilton ottaa ennätyksen nimiinsä.

Kuusinkertainen maailmanmestari tasoittaisi saksalaisen myös maailmanmestaruuksissa, jos Hamilton onnistuisi voittamaan neljännen peräkkäisen mestaruutensa kuluvalla kaudella.

Legendaarisen kuljettajan Sir Jackie Stewartin mielestä kyseiset ennätykset eivät nosta Hamiltonia kaikkien aikojen kuljettajaksi. Skotin mukaan ainakin kolme kuljettajaa majailee Hamiltonin edellä hänen papereissaan.

Stewartin mukaan pidemmät kaudet sekä kokonaisvaltainen keskittyminen F1-sarjaan tuovat suuren edun nykyajan kuljettajille verrattuna Juan Manuel Fangioon tai Jim Clarkeen.

– Minusta hänen menestystään on vaikea arvioida, koska nykyään kaudessa ajetaan 20 tai 22 kilpailua, Stewart avaa Fast Lane –podcastille.

– Juan Manuel Fangio on mielestäni kaikkien aikojen kuljettaja, hänen jälkeensä tulevan Jim Clark sekä Ayrton Senna. Nämä kuljettajat saattoivat ajaa vain kuudesta yhdeksään kilpailua kaudessa. Muuten he ajoivat muita sarjoja.

– Nykyään maailmanmestaruustaistossa huiput kuten Lewis Hamilton ajavat yli 20 kilpailua kaudessa pelkästään Formula ykkösissä. He voivat keskittyä vain yhteen sarjaan.

Lewis Hamilton lähentelee Michael Schumacherin ennätyksiä. Kuva: Getty Images.

– Nykypäivän kuljettajilla on paljon vähemmän paineita ajamisen suhteen. Toki he viettävät aikaa tehtaissa sekä simulaattorissa, mutta se ei ole sama asia, ajat ovat muuttuneet.

Skotin mukaan myös Mercedeksen ylivoima tekee hallaa Hamiltonin kaikkien aikojen kuljettaja -tittelille.

– Lewis valitsi hyvin siirtyessään Mercedekselle. Hän on hyvä kuljettaja, en yritä vähätellä sitä. Mutta tilanne on erilainen.

Fangio ajoi tavalla, joka oli henkeäsalpaavaa. Hän saattoi siirtyä Ferrarille, pohtia että ensi kauden Maserati näyttää hyvältä, joten hän suostui vain vuoden mittaisiin sopimuksiin.

Lewiksen päätös oli neronleimaus, nostan hattuani siitä, mutta suoritustason ero muihin talleihin on lähes epäreilua. Toki pitää kehua Mercedeksen toimintaa, he ovat kasanneet tasaisesti parhaimman paketin.

– Mutta tilanne olisi eri, jos hän pystyisi voittamaan muualla. Se erottaa loistavat kuljettajat menestyksekkäistä. Minulle Hamilton ei yllä Fangioon ja joku voi olla kanssani eri mieltä. Mutta olen kuitenkin seurannut moottoriurheilua pikkupojasta lähtien.

– Nykyään on mahdotonta erottaa todella hyvät kuljettajat moottoreiden takia. Minun aikanani jokaisella tallilla oli Ford Cosworth paitsi Ferrarilla. Silloin kilpailu oli tasaista, nykypäivänä meno on kaukana siitä.