Aikaa Ruotsin MM-rallin alla ja vielä viikonloppuna on leimannut maan lämmin sää. Kisa ajetaan käytännössä lumettomilla reiteillä ja erikoiskokeita on jouduttu perumaan. Esimerkiksi kilpailun alku siirtyi torstailta perjantaille juurikin tämän takia.

Säät ovat kohdelleet kisaa ennenkin kaltoin.

– On sää ollut ennenkin huono, mutta ei ehkä näin huono. Monet kysyvät, että miksi tätä ei siirretä pohjoisemmaksi. Yksi syy on se, että rallin tekijät ovat Karlstadin ympäristössä. Jyväskylässäkin on siellä ja jos ralli pitäisi siirtää vaikka Rovaniemelle, kisan tekeminen menisi aika vaikeaksi, itsekin rallin MM-sarjaa ajanut Jani Paasonen muistuttaa.

Mäntyharjulainen kokee, että erikoiskokeiden peruminen ei sotke kuskien henkistä kapasiteettiä.

– Kaikki haluavat ajaa mahdollisimman paljon, se on selvä. Kyllä he osaavat käsitellä erikoiskokeiden perumisen. En usko, että siinä on mitään ongelmaa, silloisen N-ryhmän vuoden 2004 MM-pronssimitalisti arvioi.

– Eivät he jää murehtimaan.

Murehtia ei myöskään kannata suomalaisten ainakaan kisan ensimmäisen ajopäivän perusteella. Toyotan Kalle Rovanperä käskyttää Toyotaa kolmantena, Fordin Esapekka Lappi keikkuu viidentenä, Fordin Teemu Suninen kahdeksantena ja Skodan Emil Lindholmkin komeasti kymmenentenä.

– Tosi hyvin Kalle on mennyt, yllättävänkin hyvin. Oletin, että voisi mennäkin näin.

Kisaa johtaa jo Monte Carlossa säväyttyänyt Toyotan isobritannialaiskuski Elfyn Evans. Hän voi antamien näyttöjensä perusteella sotkea jopa koko maailmanmestaruustaistoa.

– Evans on mennyt noin kovaa ja se on positiivinen yllätys koko kautta miettiessä. Hän antaa oman mausteensa MM:stä ajettaessa. Nostan yhdeksi potentiaaliseksi mestarikandidaatiksi, Paasonen komppaa.

Ruotsin rallin toinen ajopäivä starttaa lauantaina Suomen aikaa kello 9.42.