SuomiF1 jatkaa päättyneen formulakauden paketointia. Tällä kertaa herkkua on tarjolla tilastoista tykkääville.

Kaudella 2019 F1-sarjaa kisattiin kaikkiaan 21 GP-startin verran. Koska MM-sarjan pistetilanteille on omistettu kokonainen erikoissivu, keskitymme tässä artikkelissa muihin tilastoihin.

LUE MYÖS MUUT ERIKOISARTIKKELIMME:

SuomiF1 jakoi arvosanat jokaiselle F1-kuljettajalle kaudesta 2019

SuomiF1 jakoi arvosanat jokaiselle F1-tallille kaudesta 2019

Toimituksen analyysi kaudesta 2019

Veikkasimme alkuvuodesta TOP10:n – näin onnistuimme

GP-voitot kaudella 2019

Kuva: Getty Images

Kauden aikana keskimmäiselle palkintokorokkeelle nousi kaikkiaan viisi kuljettajaa kolmesta eri tallista. Tässä ei ole mitään uutta ja ihmeellistä, Mercedeksen, Ferrarin ja Red Bullin ulkopuolelta ei ole nähty GP-voittajaa sitten kauden 2013 avauskisan ja Kimi Räikkösen Lotus-voiton.

Bottaksen neljä voittoa tarkoitti Maamme-laulun soimista useammin kuin kertaakaan sitten vuoden 2007, jolloin Räikkönen ajoi maailmanmestaruuskaudellaan voittoon kaikkiaan kuusi kertaa.

Kuljettajat

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 11 kpl
 2. Valtteri Bottas, Mercedes 4 kpl
 3. Max Verstappen, Red Bull 3 kpl
 4. Charles Leclerc, Ferrari 2 kpl
 5. Sebastian Vettel, Ferrari 1 kpl

Tallit

 1. Mercedes, 15 kpl
 2. Red Bull, 3 kpl
 3. Ferrari, 3 kpl

Paalupaikat kaudella 2019

Kuva: Getty Images

Leclercin avauskausi Ferrarilla tarjosi paljon kitkeriä ja karvaita kisakokemuksia, mutta aika-ajoissa monacolainen osoitti vauhtinsa. Italialaistallin kalusto alkoi toimia raa’assa nopeudessa mitattuna kauden jälkimmäisellä puoliskolla, joskin vahvasti vilpillisin epäilyksin.

Hamiltonin paalukertymä on pienin nykyisellä V6-aikakaudella. Viisi ykkösruutua oli miehen saldo myös vuonna 2013. Tämän ei pidä silti antaa hämätä. Brittikuski osoitti tänä vuonna, että ykkösruutu ei ole mikään välttämättömyys voiton saavuttamiseksi.

Myös Bottas ajoi viisi paalupaikkaa. Kyseessä on jälleen yksi tilasto, joka on miehen oma ennätys.

Kuljettajat

 1. Charles Leclerc, Ferrari 7 kpl
 2. Valtteri Bottas, Mercedes 5 kpl
 3. Lewis Hamilton, Mercedes 5 kpl
 4. Sebastian Vettel, Ferrari, 2 kpl
 5. Max Verstappen, Red Bull, 2 kpl

Tallit

 1. Mercedes, 10 kpl
 2. Ferrari, 9 kpl
 3. Red Bull, 2 kpl

Podiumit

Kuva: Getty Images

Mercedes marssi alkukaudesta kaksoisvoitosta toiseen, mutta tallin tahti tuplapodiumeiden suhteen ei pahemmin hyytynyt kauden päätöspuoliskollakaan. 42 mahdollisesta pokaalista talli nappasi hurjat 32.

Tänä vuonna lopputuloksissa kolmen parhaan joukkoon ylsi kahdeksan kuskia, kiitos Saksan ja Brasilian osakilpailuiden jännitysnäytelmille.

Huomioitavaa on Ferrari-kuskien tasaisuus tässä tilastossa. Vaikka Sebastian Vettel tekikin kauden aikana runsaasti virheitä joutuen fanien silmissä tallikaverinsa Leclercin nujertamaksi, oli eroa silti vain yksi podium.

Kuljettajat

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 17 kpl
 2. Valtteri Bottas, Mercedes 15 kpl
 3. Charles Leclerc, Ferrari 10 kpl
 4. Sebastian Vettel, Ferrari 9 kpl
 5. Max Verstappen, Red Bull 9 kpl
 6. Daniil Kvjat, Toro Rosso 1 kpl
 7. Pierre Gasly, Toro Rosso 1 kpl
 8. Carlos Sainz, McLaren 1 kpl

Tallit

Max Verstappen toi Red Bullin kaikki podiumit. McLaren palasi tähän tilastoon ensimmäistä kertaa sitten kauden 2014.

Sarjalle keskikastin murtautuminen tulosluettelon kärkipäähän oli tervetullutta vaihtelua. Edellisen kerran näin paljon palkintosijoja lipsahti kolmen kärkitallin ulkopuolelle kaudella 2016. Koko F1-väki toivookin, että tämä tilasto monipuolistuisi ensi kaudella.

 1. Mercedes, 32 kpl
 2. Ferrari, 19 kpl
 3. Red Bull, 9 kpl
 4. Toro Rosso, 2 kpl
 5. McLaren, 1 kpl

Nopeimmat kierrokset

Kuva: Getty Images

Tilasto nousi tänä vuonna jopa suhteellisen merkittäväksi, kun kymmenen parhaan joukkoon sijoittuva nopeimman kierroksen ajava kuljettaja sai itselleen lisäpisteen.

Haasin Kevin Magnussenille Singaporen GP:n nopein kierros ei tätä iloa suonut. Tanskalainen haki kisan lopussa alleen uudet renkaat hankkien tilastomerkinnän itselleen. Tulosluettelossa hän oli kuitenkin kirkkaasti viimeinen.

Kärkitallien kuskien kesken tilasto jakautui kuitenkin iloisesti tasan. Kuudella suorituksella tämän tilaston kärkipaikan on saanut viimeksi haltuunsa vuonna 2016.

Kuljettajat

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 6 kpl
 2. Charles Leclerc, Ferrari 4 kpl
 3. Max Verstappen, Red Bull 3 kpl
 4. Valtteri Bottas, Mercedes 3 kpl
 5. Pierre Gasly, Red Bull 2 kpl
 6. Sebastian Vettel, Ferrari 2 kpl
 7. Kevin Magnussen, Haas 1 kpl

Tallit

Haas ja Magnussen murtautuvat tähän tilastoon toisena vuonna peräkkäin. Myös 2018 tanskalainen nappasi nopeimman kierroksen Singaporessa. Viime vuosina kärkitallit ovat hallinneet tätä tilastoa murskaavasti. Se kertoo paljon vauhtierosta, mutta myös Pirellin muuttuneesta rengaspolitiikasta.

 1. Mercedes, 9 kpl
 2. Ferrari, 6 kpl
 3. Red Bull, 5 kpl
 4. Haas, 1 kpl

Johdetut kierrokset

Kuva: Getty Images

Tässä tilastossa näkyy paitsi kolmen kärkitallin, myös Hamiltonin dominanssi tällä kaudella. Maailmanmestari johti kierroksia kaksi kolmasosaa siitä määrästä kuin koko muu poppoo yhteensä.

Bottas on tilastossa vasta kolmas suhteellisen vaatimattomalla kierrosmäärällä. Leclercin lukema on puolestaan komea.

Alfa Romeon Antonio Giovinazzi johti kilpailua venytetyn varikollemenonsa avulla heken aikaa Singaporessa. Se toi kaivattua piristystä tähän tilastoon. Edellisen kerran kolmen kärkitallin ulkopuolelta kisaa oli johdettu 2015.

Kuljettajat

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 511 kpl
 2. Charles Leclerc, Ferrari 246 kpl
 3. Valtteri Bottas, Mercedes 185 kpl
 4. Sebastian Vettel, Ferrari 160 kpl
 5. Max Verstappen, Red Bull 156 kpl
 6. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo 4 kpl

Tallit

 1. Mercedes, 696 kpl
 2. Ferrari, 406 kpl
 3. Red Bull, 156 kpl
 4. Alfa Romeo, 4 kpl

Ajetut kierrokset

Kuva: Getty Images

Hamilton ei keskeyttänyt tällä kaudella kertaakaan, ja miehen saldo tässä tilastossa onkin täydet sata prosenttia. Historian saatossa tähän on pystytty vain kerran. Michael Schumacher teki tempun huimalla mestaruuskaudellaan 2002.

Suomalaisittain tilasto kertoo Bottaksen ja Räikkösen tasaisuudesta. Molemmat pääsivät tilaston kärkiviisikkoon.

Bottaksella kierroksia veivät Saksan ja Brasilian keskeytykset, minkä lisäksi hän jäi kärjelle kierroksen Unkarin GP:ssä.

Räikkönen joutui jättämään leikin kesken puolestaan Singaporessa ja Meksikossa. Kierroksellavarvauksiakin tapahtui useassa kilpailussa.

Listan pohjalla on Haasin Romain Grosjean. Ranskalaiskuski sai kasaan ”vain” 82 prosenttia kauden kokonaismäärästä. Toisin sanoen lähes viidesosa kierroksista jäi ajamatta.

Kuljettajat

 1. Lewis Hamilton, Mercedes 100%
 2. Alex Albon, Toro Rosso/Red Bull 98,65%
 3. Pierre Gasly, Red Bull/Toro Rosso 97,78%
 4. Valtteri Bottas, Mercedes 97,70%
 5. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo 96,99%

Tallit

Räikkösen lisäksi myös tallikaveri Giovinazzi toi autonsa varmasti maaliin. Luotettavuus näkyy tässä tilastossa, sillä irtoaa peräti listauksen kakkospaikka.

Ferrarilla on puolestaan vakavan itsetutkiskelun paikka. Talli on listalla vasta sijalla seitsemän.

 1. Mercedes, 2495 kier.
 2. Alfa Romeo, 2435 kier.
 3. Toro Rosso, 2432 kier.
 4. Red Bull, 2421 kier.
 5. Racing Point, 2380 kier.

MM-pisteet

Kuva: Getty Images

Käsitellään kuitenkin tässä jutun lopuksi vielä hieman MM-pisteitä, mutta ei tehdä siitä TOP-listausta.

Kuljettajien MM-sarjassa jaossa oli maksimissaan 566, valmistajien puolella 924 MM-pistettä. Kun katsotaan Hamiltonin (416) ja Mercedeksen (739) saldoa kauden jälkeen, voidaan todeta molempien olleen tällä kaudella murskaavia.

Hurjalta tuntuu kuitenkin ajatella, ettei kyseessä ollut edes kaikkien aikojen piste-ennätys valmistajien sarjan puolella. 2016 Mercedes pisti vieläkin ranttalimmaksi. Tuolloin Hamilton ja Nico Rosberg toivat tallille 765 MM-pistettä.

Hamilton pisti uusiksi kuljettajien piste-ennätyksen, mutta hänen takanaan myös Bottas paranteli omaa ja Suomen ennätystään. 2017 nastolalainen keräsi 305 MM-pistettä. Maansa piste-ennätyksen tekivät myös Leclerc (luonnollisesti) ja Verstappen.

Pistetilasto on luonnollisesti menettänyt merkityksensä aikojen saatossa. Tätä nykyä pisteitä jaetaan huomattavasti avokätisemmin kuin takavuosina.

**** **** ****

Kausi 2019 tullaan muistamaan Mercedeksen hallinnasta, mutta pelkkien tilastojen perusteella vuotta on turha tuomita. Vaikka 21 osakilpailuun sisältyikin runsaasti unettavan tylsiä koitoksia, nähtiin myös suoranaisia klassikoita. Tilastot antavat asioista vain osviittaa, mutta formula ykkösille ne eivät tee oikeutta.

Kuva: Getty Images