Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff väläyttää huolestuttavaa uhkakuvaa Hopeanuolen jatkosta F1-sarjasta. Viime vuosina kaiken voittanut talli ei aio taata pysymistään mukana kuninkuusluokassa kauden 2021 jälkeen.

Mercedes palasi tehdastallina mukaan formula ykkösiin vuonna 2010 toimittuaan sitä ennen McLarenin moottorikumppanina 15 vuoden ajan. Haparoivan alun jälkeen Mercedes on hallinnut formula ykkösiä, vieden näytöstyyliin kaikki MM-tittelit vuodesta 2014.

Mercedes on ollut nykyisen V6-hybridiaikakauden kiistaton hallitsija. Tulevaisuuden sääntömuutokset yhdistettynä F1-sarjan haluun olla entistä ympäristötietoisempi ja -ystävällisempi palvelevat lajia isossa mittakaavassa, mutta se ei vielä takaa Mercedeksen jatkoa.

Automerkki aloittaa tänä vuonna toimintansa tehdastiiminä myös sähköformuloissa, joka on nauttinut viime vuosina automerkkien suosiota. F1 on jäänyt ainakin tällä hetkellä sähkömoottorikilvassa kakkosviulun asemaan nuoremmalle haastajasarjalleen.

Mercedeksen F1-projekti on joutunut uhanalaiseksi myös emoyhtiö Daimlerin johdossa tapahtuneiden henkilöstömuutosten johdosta. SuomiF1-sivuston toimittaja Juuso Taipale ennakoi jo toukokuussa toimitusjohtajavaihdoksen saattavan kieliä ajan hengen muuttumisesta. Entinen pääpamppu Dieter Zetsche eli ja hengitti formula ykkösiä, uusi johtaja Ola Källenius ei ole profiloitunut F1-sarjan ystäväksi.

Wolff puhui Mercedeksen tulevaisuudesta Autosportille. Tallipomo pyöritteli vastausta, mutta hän ei suostunut vahvistamaan automerkin jatkoa, joskaan hän ei liioin kieltänytkään sitä.

– Tällä hetkellä kaikki viittaa siihen, että jatkamme sarjassa. Mutta se ei ole silti varmaa. Se riippuu monesta asiasta, ja tällä hetkellä käymme neuvotteluja sarjan kanssa ehdoista. Lisäksi käsittelemme asiaa autoyhtiön sisällä, Wolff toteaa.

Wolffin mukaan autoteollisuuden kehityssuunta tulee olemaan merkittävässä roolissa tulevaisuutta ajatellen.

– Onko F1 edelleen relevantti sarja autoteollisuuden kannalta? Onko se sitä viihde- ja teknologia-arvoltaan? On olemassa kaksi ajattelutapaa. Toinen on Ferrarin ”me teemme tätä ikuisesti, rakennamme sekä kilpa- että siviiliautoja”. Toinen tapa on todeta ”olemme saavuttaneet kaiken, meillä ei ole enää mitään todistettavaa”.

Muuta käsitystäsi sähköformuloista! Kuuntele Paalupaikka-podcastin erikoisjakso! Vieraana Eurosportin asiantuntija Joonas Lappalainen.