Hondan nousu F1-sarjan voimanlähteiden aateliin ei ole tullut ilman suuria panostuksia. Jatkossa rahan kanssa on syytä olla kuitenkin tarkkana, mikäli japanilaismerkki aikoo jatkoo sarjassa.

Vuonna 2015 sarjaan palannut Honda on upottanut satoja miljoonia euroja kehittääkseen pahoista alkuvaikeuksista kärsineen projektinsa kilpailukykyiseksi. Työ ei ole kuitenkaan valunut hukkaan, sillä alitehoisuus ja epäluotettavuus ovat enää vain paha muisto. Max Verstappenin käsissä Honda ja Red Bull ovat päässeet poimimaan tänä vuonna sitä satoa, mitä merkki niin monta vuotta kylvi.

Kaikki on kunnossa nyt, mutta F1-sarjan kokiessa suurai sääntömullistuksia 2021 täyyy myös Hondan puntaroida omaa asemaansa sarjassa. Japanilaisten F1-pomo Masashi Yamamoto myöntää automerkin johtoportaan vaativan tarkkoja perusteluja jokaiselle jatkossa autourheiluun liikenevälle eurolle.

– Olemme aloittaneet laskelmat, paljonko sääntömuutokset meille maksavat. Tällä hetkellä monella automerkillä on vaikeaa, sillä autoteollisuus on murrosvaiheessa. Tulemme käymään sisäisiä neuvotteluja tilanteestamme, Yamamoto kertoo Autosportille.

Mieheltä kysyttiin suoraan, onko raha tällä hetkellä Hondan F1-jatkon suurin uhka.

– Kyllä, kulut ovat suurin ongelmamme. Voittaminen on kuitenkin intohimomme, ja kunhan ratkaisu saadaan tehtyä, keskitymme vain voittamaan.

F1-sarja ja ilmastonmuutos – kuuntele Paalupaikka-podcast ja havahdu!