Fernando Alonson mahdollisuudet voittaa Indy500-kilpailu ensi vuonna parantuisivat huomattavasti, mikäli hän ajaisi koko IndyCar-kauden. Näin uskoo sarjan huippukuljettajiin lukeutuva Simon Pagenaud.

Formula ykkösten kaksinkertainen maailmanmestari Alonso hakee kruunausta uralleen jälleen ensi toukokuussa Indianapoliksessa. Mikäli espanjalainen voittaisi legendaarisen ovaalikilpailun, saavuttaisi hän ”triplakruunun”, eli Indyn, Le Mansin 24 tunnin ajon ja Monacon GP:n voitot. Tähän on pystynyt historian saatossa vain yksi kuljettaja, Graham Hill.

Alonso on yrittänyt valloittaa Indyn kahdesti. 2017 matka päättyi konerikkoon, tänä vuonna puolestaan nolosti lähes kaiken mentyä pieleen. LUE: Fernando Alonson Indy-katastrofin koomiset taustat – ratti hukassa, tuumat metreiksi, väärän värinen auto…ei ihme, ettei menestystä tullut

Pagenaud, joka voitti itse klassikkokilpailun ensimmäistä kertaa kahdeksannella yrittämällään tänä vuonna, korostaa kokemuksen merkitystä. Hän toivoisikin Alonson ottavan IndyCar-sarjan kokonaisuudessaan ajo-ohjelmaansa ensi vuonna.

– Kyseessä on yksi maailman vaikeimmista kilpailuista, joka ajetaan vain kerran vuodessa. Kerralla täytyy onnistua 500 mailin ajosuoritus, kaikki varikkopysähdykset, mekaanikoiden työsarka, säädöt, taktikointi, kaikki. Paketin pitää olla kunnossa ja tarvitset kaiken avun tallikavereiltasi, Pagenaud listaa menestyksen tekijöitä racefans-sivustolle.

– Väärien säätöjen valitseminen kisaan on katastrofaalista. Silloin olet tuomittu peräjoukkoon letkaa, joka etenee yli 400 km/h vauhtia. Sieltä on lähes mahdotonta nousta.

Vaikka IndyCar-sarjassa ajetaan muitakin ovaalikilpailuita, on Indianapolis ratana täysin poikkeuksellinen. Pagenaudista Alonso tarvitsisi silti mahdollisimman paljon kokemusta ovaalikisaamisen metkuista.

– Hän tekee totta kai itse omat päätöksensä. Mutta kilpailu on erittäin kovatasoinen, kaikki 33 osallistujaa ovat piinkovia ja he haluavat voittaa. Itse ainakin otan joka vuosi kaiken sen avun, mitä voin talliltani, tallikavereiltani ja kauden datasta saada.