SuomiF1 arvioi Espanjan GP:n topit ja flopit – Mercedes-kehuissa loppuvat sanat, Ferrarin peli on menetetty

© Kuva: Getty Images

SuomiF1-sivuston toimitus antaa tuttuun tapaan tuomionsa kisaviikonlopun tapahtumista. Espanjan GP tarjosi häkellyttävää ylivoimaa, mutta myös pahemman luokan rimanalituksia.

Lue aiempien kilpailuiden topit ja flopit täältä

TOP #1

Juuso Taipale: Mercedes. Ykköskunniaa koko tiimille, sillä olisi epäreilua muita kohtaan miehittää toistuvasti kaksi top-listan paikkaa Lewis Hamiltonilla ja Valtteri Bottaksella.

Hopeanuolet eivät jättäneet tälläkään kertaa mitään epäselväksi. Äärimmilleen viritetty masiina putsaa kaiken, muille jää vain murusia menestyskakusta. Tylsäähän tämä on fanien kannalta, mutta näin täydellistä tiimiä ei voi kuin ihailla. Mikä tapa saatella pääjohtaja Dieter Zetsche eläkkeelle!

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton. Brittikuski otti hyvä lähdön ja sen jälkeen pystyi dominoimaan kisaa kärjestä. Ajoi vakuuttavat kierrokset turva-auton jälkeen, mikä varmisti voiton. Äärimmäisen vakuuttava suoritus Hamiltonilta.

Tuukka Hyttinen: Mercedes. Tuplavoitot saivat jatkoa. Saksalaisten kyyti oli muutenkin ylivoimaista hallintaa perjantaista alkaen. Ferrarilla ei ollut puolustavan mestaritallin dominanssiin taaskaan mitään sanottavaa. Kovasti povatusta MM-taistelusta on tulossa tätä menoa pannukakku, jos Maranellossa ei nosteta tasoa.

Mercedes juhli jälleen. Kuva: Getty Images

TOP #2

Juuso Taipale: Max Verstappen. Kaikessa hiljaisuudessa hollantilaiskuljettaja on kivunnut Mercedesten takana suorittavista kuskeista parhaaksi. Joka kerta neljän parhan joukkoon tällä kaudella ajanut Verstappen on karsinut tekemisestään virheet ja turhan vouhotuksen, ja jälki on ollut erinomaista. Verstappen vaikuttaisi olevan nyt valmis F1-maailman huipulle, kyse on enää kalustosta.

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Red Bull -kuskilta jälleen kypsää ajoa. Verstappenin henkinen kasvu tälle kaudelle on ollut merkittävää. Enää ei tule ylilyöntejä, vaan hollantilaisen toiminta on kypsää ja hallittua koko ajan. Ansaittu kolmossija.

Tuukka Hyttinen: Valtteri Bottas. Lähtö sunnuntain kisaan meni pahasti pieleen, mutta sen syyksi paljastui heti kisan jälkeen yllättävä vika Mercedeksen auton kytkimessä (uutinen). Jossittelu on turhaa, mutta mitä F1 olisi ilman sitä – takaraivoon jäi ajatus siitä, että ilman teknistä ongelmaansa Bottas olisi voinut hyvinkin voittaa. Aika-ajoissa suomalainen pesi Hamiltonin joka tapauksessa täysin, eikä sen merkitystä voi vähätellä.

Valtteri Bottaksen suoritus oli peukun arvoinen. Kuva: Getty Images

TOP #3

Juuso Taipale: Haas. Annetaan kehuja amerikkalaistallille, pienin kriittisin varauksin. Tuplapistesijoitus teki kutvanaa keskikastin taistossa, mutta on uskomatonta, miten huonosti talli kontrolloi kuljettajiaan kisan loppuhetkillä. Kevin Magnussen ja Romain Grosjean olivat lähellä heitää kaiken menemään, onneksi tällä kertaa osumasta ei koitunut seuraamuksia.

Grosjean nousi ajamansa pisteen myötä pois nollakerhosta. Vihdoinkin!

Juuso Koivumäki: Haas. No nyt näimme jenkkitallilta sitä vauhtia kisassakin, mitä aika-ajot ovat osoittaneet. Suorituskyky oli hyvää koko viikonlopun. Jos Haas on nyt löytänyt lääkkeen rengasongelmiinsa, nämä tuplapistesijat tulevat olemaan tuttu näky loppukaudesta. Niin hyvä auto heillä kuitenkin on.

Tuukka Hyttinen: Max Verstappen. Hollantilaisnuorukaista on jo pitkään ennustettu lähivuosien lupaavimmaksi haastajaksi kuljettajien mestaruudesta. Tämän vuoden ajosuoritteet ovat antaneet yhä vahvempia merkki juuri kyseisestä kehityksestä. Barcelonassa Verstappen päihitti Ferrarit, joka on Red Bull -kuskille mainio saavutus.

Haasilla kulki vihdoinkin. Kuva: Getty Images

FLOP #1

Juuso Taipale: Ferrarin päivitykset. Tässä kävi juuri kuten pelkäsinkin. Päivitykset eivät nostaneet Ferraria Mercedeksen kantaan, vaan kävi päinvastoin. Kirjoittamani näkökulma näyttäisi toteutuneen. Ferrarin peli on menetetty.

Juuso Koivumäki: Alfa Romeo. Totaalinen mahalasku tuloksellisesti, vaikka toivat päivitysosia kisaviikonloppuun. Pisteistä taisteleminen autolla oli mahdottomuus.

Tuukka Hyttinen: Ferrari. Maranellolaiset kiirehtivät suuresti hehkutetun moottoripäivityksen mukaan Espanjaan jopa kaksi kisaa alkuperäistä suunnitelmaa aiemmin. Odotukset päivityspaketilta olivat suuret, mutta mistään lisävauhdista ei nähty lähes häivähdystäkään Kataloniassa. Toivottavasti Ferrarin päivitysten koko voima ei ollut siinä, sillä muutoin tilanne näyttää MM-haaston kannalta todella heikolta.

Ferrari tarpoo tällä hetkellä syvällä. Kuva: Getty Images

FLOP #2

Juuso Taipale: Alfa Romeo. Kimi Räikkönen ja Antonio Giovinazzi olivat tekemättömän paikan edessä. Keskikastin tasaisessa väännössä tällä kertaa oli Alfa Romeon vuoro olla joukon heikoin lenkki. On huolestuttavaa, että se tapahtui kaikista radoista juuri Barcelonassa, joka mittaa auton aerodynaamisia ominaisuuksia.

Juuso Koivumäki: Ferrari. Vaisu viikonloppu maranellolaisilta. Jäi Mercedeksen jalkoihin ja Max Verstappen antoi osansa myös. Yksinkertaisesti Ferrarin taso ei tällä hetkellä riitä MM-taistoon.

Tuukka Hyttinen: Alfa Romeo. Todella kehno viikonloppu Kimi Räikköselle ja Antonio Giovinazzille. Kummankin vauhti oli täysin tiessään eikä pistesijoista kyetty haastamaan lainkaan. Suomalaistähti pilasi omat haaveensa kipuamisesta kärkikymmenikköön avauskierroksen ajovirheellään. Giovinazzille kokeiltiin taas erikoista rengasstrategiaa, joka ei tuottanut minkäänlaista tulosta.

Vaikeaa on myös Alfa Romeolla. Kuva: Getty Images

FLOP #3

Juuso Taipale: Lance Stroll. Kanadalaiskuskia ei ole syytä teilata keskeytyksestään, se oli puhdas kilvanajotilanne. Mutta ei hänestä aika-ajajaksi ole. Jälleen karsiutuminen ensimmäisessä vaiheessa, se on jo surullista katsottavaa.

Vanhan totuuden mukaan kuljettajan nopeus punnitaan aika-ajoissa, joissa autosta ja itsestään täytyy ottaa kaikki irti. Tällä sarakkeella Stroll ei anna kovinkaan vakuuttavia näyttöjä itsestään.

Juuso Koivumäki: Renault. Talli, joka on dominoinut keskikastia pari kautta, ei pysty ajamaan edes pisteille. Ranskalaistallin piti hiljalleen hinata itseään kohti sarjan kärkikolmikkoa, mutta tällä hetkellä suorituskyky on lähempänä häntäpäätä. Vauhtia ei tunnu löytyvän aika-ajoon eikä kisaan.

Tuukka Hyttinen: Renault. Ranskalaisvalmistaja on nostettava jälleen kepin nokkaan. Taas yksi huono kisaviikonloppu, josta ei tarttunut kotimatkalle ainuttakaan pistettä. Renault ei näyttänyt tälläkään kertaa keskikastin taistelijalta, vaan enemmänkin sarjan pohjamutien rämpijältä.

Renault piiputtaa tällä hetkellä pahasti. Kuva: Getty Images


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.