Ayrton Sennan kuolema järkytti vappuna 1994. F1-legendan ulosajon vakavuutta ei heti ymmärretty kaikissa piireissä, ja se poiki todella törkeää käytöstä.

Autosport on julkaissut sivuillaan artikkelisarjan, jossa tuohon surulliseen Imolan kisaviikonloppuun osallistuneet kuljettajat muistelevat synkän vapun tapahtumia. Sennan lisäksi henkensä menetti myös Roland Ratzenberger.

Mitä Ayrton Sennan onnettomuudessa tapahtui? SuomiF1-sivuston toimittaja pureutui mysteeriin, esittäen oman selityksensä ulosajolle

Minardilla kisannut Pierluigi Martini muisteli artikkelissa, kuinka tietämättömiä ja epäkunnioittavia ratavirkailijat olivat Sennan kohtalosta ennen musertavan tiedon varmistumista.

– Kilpailu päättyi osaltani 20 kierrosta ennen maalia minun ajettua ulos. Sain kyydin takaisin varikolle ambulanssilta, ja sen kyydissä kuulin miehistön vitsailleen toisilleen, kuinka ”tämä brasilialainen ei ole enää koskaan lähtöruudukossa”.

Vakavasti loukkaantunutta Sennaa hoidettiin pitkään rata-alueella, ennen kuin hänet kuljetettiin bolognalaiseen sairaalaan. Vielä tässä vaiheessa uutiset brasilialaisen tilasta olivat sekavia ja ristiriitaisia.

– Muistan olleeni täysin raivoissani heille ja heidän kunnioituksenpuutteellen. Huusin heille ja vaadin heitä viemään minut radan lääkintäkeskukseen, jotta saisin itse selvyyden tapahtuneesta. Siellä sain kuulla radan lääkäriltä valitettavan totuuden: että Ayrtonin vammat olivat liian vakavat selviytymistä ajatellen, Martini jatkaa.

Suru-uutinen Sennan kuolemasta julkistettiin vasta kilpailun päättymisen jälkeen.

LUE MYÖS: Vappu, joka muutti formulat pysyvästi: Kohtalo riisti meiltä kaikkien aikojen parhaimman kuljettajan: ”Minun on pakko jatkaa”

Näkökulma: Ayrton Sennan ikoninen asema piilottaa miehen luonteen rumat puolet – nykyajan kuskeista yksi kuin hiilikopio

Roland Ratzenbergerin kuolema – unohdettu sankari – ”Edes menehtyminen ei nostanut esille”