Kun starttivalot huomenna sammuvat Melbournen Albert Parkin pääsuoralla, pääsevät 20 tämän kauden F1-kuljettajaa taistelemaan ensimmäisen kerran paremmuudestaan. Ilman jotain odottamattoman dramaattista edessä ei ole kuitenkaan legendaarinen mittelö, vaan unettava sunnuntaiköröttely.

Talvitauolla puhetta on riittänyt täksi kaudeksi voimaan astuneista uusista sääntömuutoksista. Auton aerodynamiikkaan vaikuttavilla muutoksilla edellä ajavan auton seuraamista ja sitä kautta ohittamista on pyritty helpottamaan.

Viime vuonna Australiassa nähtiin koko kauden tylsin kisa. Jos joku kuvittelee kaiken olevan tänä vuonna toisin, tulee hän pettymään.

Australian GP – tulokset, tilastot, historiikki – tutustu erikoissivuumme!

Muun muassa etusiipeä, sivuilmanohjaimia ja avattavaa takasiipeä koskevat muutokset toimivat paperilla, mutta F1-tallit itse ovat vähätelleet muutoksia. Tiimien insinööriosastoilla ollaan tehty ihailtavaa jälkeä. Huolimatta suorituskykyä suitsivista muutoksista autot ovat jopa viimevuotisia nopeampia.

[readmore from=”Historia”]

Viime vuonna Australiassa nähtiin koko kauden tylsin kisa. Jos joku kuvittelee kaiken olevan tänä vuonna toisin, tulee hän pettymään. Jos taivaalta ei tule vettä, on edessä unilääkettä myös tänä vuonna.

Suurin syy tälle on Melbournen rata, joka ei ole nykykunnossaan sopiva F1-areenaksi. Rata on aivan liian kapea kilvanajoon, eikä rataprofiilikaan anna juuri apua ohituspaikkojen hakemiselle.

Kauden avauskisaksi rata ei ole paras mahdollinen. Koska se ei tarjoa oletusarvoisesti parasta mahdollista viihdettä lajin ystäville, mahdollistaa se lajin kritisoimisen kauden ensimetreistä lähtien.

Toivottavasti aikaisemmista vuosista on opittu, ja fanit ymmärtävät Melbournen olevan vain pakollinen tylsä rypistys. Kausi tulee tarjoamaan parempaakin.

Sääntömuutokset paljastavat todellisen luonteensa vasta tulevissa kilpailuissa. Etusiiven yksinkertaistaminen helpottaa perässä ajamista hieman, mutta suurin ohitusmäärien lisääntymisen mahdollistaja löytyy auton toisesta päästä.

Avattavaa takasiipeä DRS:ää on suurennettu täksi kaudeksi. Aiempaa enemmän levällään oleva takasiipi tulee tarjoamaan meille katsojille aiempia vuosia enemmän ohituksia.

Ohitusten keinotekoisuudesta voidaankin sitten olla montaa mieltä…

Lue lisää Juuso Taipaleen Näkökulmia täältä!