Tilasto, josta F1-sarjan kannattaa olla todella huolissaan

© Kuva: Getty Images

F1-sarja on nyt ajanut V6-moottoreilla tasan sata osakilpailua. Mukavan tasalukeman myötä on erilaisia tilastoja ja analyysejä helppo laatia.

Mercedes on ollut aikakauden suvereeni hallitsija. Se on vienyt nimiinsä kaikki viisi maailmanmestaruutta niin kuljettajien kuin talienkin osalta. Myös voittoja se on rohmunnut eniten, peräti 74 kappaletta. Lewis Hamilton on tuonut näistä 51, Nico Rosberg 20 ja Valtteri Bottas 3.

Voittoihin aikakaudella ovat yltäneet lisäksi vain Ferrari (14) ja Red Bull (12).

Varsin masentavaksi tilasto muuttuu, kun katsotaan tallien ajamia palkintokorokesijoituksia.

Tarjolla on ollut viiden kauden aikana siis 300 podiumia. Niistä Mercedes on ottaut 147, Ferrari 73 ja Red Bull 57. Lopuille talleille jää 23 podiumia, mutta kehitys on ollut laskuvireinen.

Vielä V6-turbohybridien ensimmäisellä kaudella Williams pystyi napsimaan peräti 9 podiumia Bottaksen ja Felipe Massan kera. Lisäksi kaudella 2014 McLaren (2) ja Force India (1) saivat kuljettajansa palkintopallille.

Sen jälkeen meno on hyytynyt. 2015 kärkikolmikon ulkopuolelta podiumille yllettiin kuudesti, 2016 kolmesti ja viime ja tänä vuonna enää vain kerran.

Kärkisijojen saavuttaminen jopa ”hulluissa kisoissa” on keskikastin talleille tänä päivänä erittäin vaikeaa. Se on asia, joka F1-sarjan tulee pyrkiä korjaamaan mahdollisimman nopeasti. Muuten tallit ja niiden vahvat taustavaikuttajat saattavat kyseenalaistaa mukanaolonsa sarjassa, jossa on parhaimmillaankin tarjolla vain jämäsijoja.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.