F1-sarja hassutteli Kimi Räikkösen uran lyhyimmällä GP:llä – vain parikymmentä metriä

© Kuva: Getty Images

Kimi Räikkösen pitkä ja komea ura on kattanut kaikenlaisia lopputuloksia. Voittojen lisäksi suomalainen on joutunut myös kokemaan karvaita ja nopeita pettymyksiä.

Maanantain masentavuuden kunniaksi F1-sarja päätti hassutella viikonpäivistä ensimmäisellä Räikkösen kauden 2003 Espanjan GP:n suorituksella. Tuo kisa muistetaan Räikkösen uran lyhyimpänä.

MM-sarjaa upeasti alkukaudesta johtanut McLarenin suomalaistähti teki Barcelonan radalla harmittavan virheen aika-ajokierrokseellaan. Tuolloin voimassa oli systeemi, jossa lähtöruudut ratkaistiin vain yhden kierroksen suorituskella, joten virheen seuraus oli armoton.

Ohittaminen oli myös tuolloin äärimmäisen haastavaa, joten Räikkösen täytyi ladata kaikki kilpailun lähtöön, jotta Michael Schumacher ja kumppanit eivät pääsisi hyötymään liikaa suomalaisen virheestä.

Lähtövalojen sammuessa Räikkönen ampaisi viimeisestä lähtöruudusta upeasti liikkeelle, mutta edellä Jaguarin Antonio Pizzonia sammutti autonsa. Minardin Justin Wilson onnistui väistämään eteensä jämähtäneen Ison Kissan hiuksenhienosti, mutta oman väistöliikkeensä suorittanut Räikkönen ei ollut yhtä onnekas. 

Kauden päätteeksi saksalainen vei tittelin kahden pisteen erolla, joten lähtökolarissa riittää jossiteltavaa.

Räikkönen rysäytti autonsa voimalla eteensä ilmestyneeseen Jaguariin. Edessä oli harmittava keskeytys, vain parinkymmenen metrin ajon jälkeen.

Katkerasti Schumacher voitti kilpailun, kaventaen eron Räikköseen vain neljään pisteeseen. Kauden päätteeksi saksalainen vei tittelin kahden pisteen erolla, joten lähtökolarissa riittää jossiteltavaa. Mitä jos Räikkönen olisi kiidättänyt McLareninsa pisteille?

Räikkösen 291 GP-starttia ovat tarjonneet myös muutamia muita lyhyitä kilpailuja.

Tilastoissa suomalaiselle starttimerkintöjä on voitu antaa myös 293, mutta tuohon lukemaan on otettu huomioon USA:n GP 2005 sekä Malesian GP 2017.

Ensiksi mainittu on yksi F1-sarjan surkuhupaisimmista, sillä kaikki Michelin-renkaiset autot vetäytyivät kilpailusta lämmittelykierroksen jälkeen. Malesiassa viime vuonna Räikkönen ei päässyt puolestaan edes matkaan auton voimanlähteeseen iskeneen vian seurauksena.

2001 Malesiassa, Räikkösen toisessa kisassa vetoakseli napsahti poikki lähtökiihdytyksessä.  Tuolloin hän pääsi kuitenkin rullaamaan pidemmän matkan kuin Barcelonassa 2003.

Katso video rysäytyksestä alta tai tästä.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!