Sähköformuloiden kärkisarja Formula E on saanut osakseen arvostelua aikeistaan järjestää osakilpailu Saudi-Arabiassa, jossa ihmisoikeudet eivät ole länsimaiden tasolla.

Joulukuuksi kaavailtu ePrix-kisaviikonloppu tulee olemaan varsin historiallinen tapahtuma. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun öljyrikkauksistaan tunnettu Lähi-Idän kuningaskunta avaa rajansa turisteille.

Kaikki moottoriurheilun ystävät eivät kuitenkaan olleet uutisesta niin innoissaan kuin Formula E oli toivonut. Monet hämmästelivät, kuinka kisan järjestäminen ihmisoikeusrikkomuksistaan maassa voidaan perustella eettisesti.

Valtio on kuuluisa erittäin ankarasta islamilaisesta lainsäädännöstään, johon kuuluu muun muassa kuolemanrangaistuksen käyttö ja naisten poikkeuksellisen epätasa-arvoinen asema yhteiskunnassa.

Naiset saivat ensi kertaa maan historiassa oikeuden ajaa autoa vasta viime kesäkuussa. Homoseksuaalisuus on maassa edelleen laissa kiellettyä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Saudi-Arabiaa erittäin rankoista ruumillisista rangaistuksistaan. Julkisten mestausten ohella valtion oikeudellisiin rangaistuksiin kuuluvat muun muassa raipaniskut, amputaatio, silmien tai hampaiden poisto ja ristiinnaulinta.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta pidetään edellä mainittujen syiden vuoksi yhtenä maailman huonoimmista. Formulafanit olivat joulukuisen kisan julkistuksesta ymmärrettävän huolissaan ja vaativat sähköformulasarjalta selitystä päätökselleen.

Monet eivät myöskään ilahtuneet Formula E:n diplomaattisesta vastauksesta fanien huoleen.

– Kesäkuusta lähtien naiset saavat nyt ajaa autoa. Formula E -kisan isännöinti on taas yksi askel Saudi-Arabialle, kun kuningaskunta liikkuu kohti eläväistä yhteiskuntaa, sarjan Twitter-viestissä sanailtiin.

Formula E

@FIAFormulaE
The race in December will be the first time the country has opened its borders to tourists. Since June, women are now able to drive. Hosting Formula E is also another step for Saudi Arabia as the Kingdom moves towards a vibrant society.

– Naiset voivat ajaa. Hienoa, positiivinen askel eteenpäin. Entäpä seksuaalivähemmistöjen huolet? Tarvitseeko tämän varjon alle kuuluvien tallien jäsenten pelätä henkensä puolesta, jos he menisivät sinne, eräs fani painosti formulasarjaa.

– Kaikki ovat tervetulleita nauttimaan ja matkustamaan tapahtumaan. Meidän kaikkien täytyy kunnioittaa paikallisia tapoja ja sääntöjä, mutta se ei tarkoita, etteikö meillä voisi olla loistava tapahtuva, Formula E vastasi.

Formula E

@FIAFormulaE
Everyone is welcome to enjoy and travel to the event. We will all have to respect the local customs and rules but that doesn't mean we can't have an incredible event 💪

Fanit suuttuivat formulasarjan välinpitämättömästä suhtautumisesta ihmisoikeushuoliin ja antoivat palaa takaisin vihaisin viestein.

– Ei siitä tule kovin upea tapahtuma niille, jotka saavat pelätä kivittämistä sen vuoksi, keitä he ovat, yksi kommentoijista ärähti.

– Tämä on todella heikko vastaus. Tarkoitatte siis sitä, että jos vaikkapa tallin mekaanikko olisi homo, heidän pitäisi olla olematta sitä kunnioittaakseen paikallisia tapoja tai kohdata kuolemanrangaistuksen uhka. Vau, toinen taivasteli.