Sähköformuloiden kärkisarja Formula E on saanut osakseen arvostelua aikeistaan järjestää osakilpailu Saudi-Arabiassa, jossa ihmisoikeudet eivät ole länsimaiden tasolla.

Joulukuuksi kaavailtu ePrix-kisaviikonloppu tulee olemaan varsin historiallinen tapahtuma. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun öljyrikkauksistaan tunnettu Lähi-Idän kuningaskunta avaa rajansa turisteille.

Kaikki moottoriurheilun ystävät eivät kuitenkaan olleet uutisesta niin innoissaan kuin Formula E oli toivonut. Monet hämmästelivät, kuinka kisan järjestäminen ihmisoikeusrikkomuksistaan maassa voidaan perustella eettisesti.

Valtio on kuuluisa erittäin ankarasta islamilaisesta lainsäädännöstään, johon kuuluu muun muassa kuolemanrangaistuksen käyttö ja naisten poikkeuksellisen epätasa-arvoinen asema yhteiskunnassa.

Naiset saivat ensi kertaa maan historiassa oikeuden ajaa autoa vasta viime kesäkuussa. Homoseksuaalisuus on maassa edelleen laissa kiellettyä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Saudi-Arabiaa erittäin rankoista ruumillisista rangaistuksistaan. Julkisten mestausten ohella valtion oikeudellisiin rangaistuksiin kuuluvat muun muassa raipaniskut, amputaatio, silmien tai hampaiden poisto ja ristiinnaulinta.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta pidetään edellä mainittujen syiden vuoksi yhtenä maailman huonoimmista. Formulafanit olivat joulukuisen kisan julkistuksesta ymmärrettävän huolissaan ja vaativat sähköformulasarjalta selitystä päätökselleen.

Monet eivät myöskään ilahtuneet Formula E:n diplomaattisesta vastauksesta fanien huoleen.

– Kesäkuusta lähtien naiset saavat nyt ajaa autoa. Formula E -kisan isännöinti on taas yksi askel Saudi-Arabialle, kun kuningaskunta liikkuu kohti eläväistä yhteiskuntaa, sarjan Twitter-viestissä sanailtiin.

– Naiset voivat ajaa. Hienoa, positiivinen askel eteenpäin. Entäpä seksuaalivähemmistöjen huolet? Tarvitseeko tämän varjon alle kuuluvien tallien jäsenten pelätä henkensä puolesta, jos he menisivät sinne, eräs fani painosti formulasarjaa.

– Kaikki ovat tervetulleita nauttimaan ja matkustamaan tapahtumaan. Meidän kaikkien täytyy kunnioittaa paikallisia tapoja ja sääntöjä, mutta se ei tarkoita, etteikö meillä voisi olla loistava tapahtuva, Formula E vastasi.

Fanit suuttuivat formulasarjan välinpitämättömästä suhtautumisesta ihmisoikeushuoliin ja antoivat palaa takaisin vihaisin viestein.

– Ei siitä tule kovin upea tapahtuma niille, jotka saavat pelätä kivittämistä sen vuoksi, keitä he ovat, yksi kommentoijista ärähti.

– Tämä on todella heikko vastaus. Tarkoitatte siis sitä, että jos vaikkapa tallin mekaanikko olisi homo, heidän pitäisi olla olematta sitä kunnioittaakseen paikallisia tapoja tai kohdata kuolemanrangaistuksen uhka. Vau, toinen taivasteli.