Arvostetun Autosportin formulatoimittajan Peter Windsorin mielestä F1:stä tulisi välittömästi astetta parempi sarja, jos virtuaalisesta turva-autosta, sinilipusta ja DRS:stä luovuttaisiin.

Autourheilun raamatun konkarijournalisti uskoo tietävänsä, millä monien mielestä väljähtäneestä F1-sarjasta saataisiin jälleen lempinimensä mukainen moottoriurheilun ”kuninkuusluokka”.

Windsorilla on kolme yksinkertaista ehdotusta, joiden takaa löytyvät vahvat perustelut. Ensinnäkin hän toivoisi formuloiden luoupuvan virtuaalisen turva-auton käytöstä.

Vaikka Windsor näkeekin järjestelmän edut, joiden joukkoon kuuluvat muun muassa kuskien välisten taisteluasetelmien säilyminen, on virtuaalisessa turva-autossa hänen mielestään yksi paha puute.

Virtuaalinen turva-auto ei kerää kaikkia autoja takaisin yhteen läjään, kuten perinteisen fyysisen turva-auton johtamassa uudelleenstartissa. Virtuaalinen lähtö vähentää entisestään jännittäviä ohituksia ja taistelutilanteita.

Toinen Windsorin ideoista on jo astetta radikaalimpi – hankkiudutaan eroon sinisistä lipuista. F1-konkarin mukaan ohituksia voisi lisätä sillä, etteivät hitaammat autot joutuisi tekemään automaattisesti tilaa itseään nopeammille. Jokaisesta ohituksista pitäisi taistella ja kärkikamppailuja saataisiin rikottua hitaampien kuskien kanssa kamppailemalla.

Autosportin tähtitoimittaja haluaisi eroon myös liikuteltavien takasiipien DRS-järjestelmistä. Vaikka Windsor tunnustaakin niiden teknisen vakuuttavudeen, on laitteiden kanssa menty hänen mielestään liian pitkälle.

Windsorin mukaan jatkuva DRS-alueiden lisääminen radoille on johtanut siihen, ettei matalalla downforcella ajamisesta ei ole enää mitään hyötyä. Takasiipien ilmanvastusta vähentävät järjestelmät ovat tehneet ohittamisesta entistä vaikeampaa.

Kuuluisan F1-toimittajan viesti on siis selvä: ohittamisesta on tehtävä helpompaa, jos kuninkuusluokka haluaa säilyttää faninsa.

Windsorin mietteitä on kompattava – jotain konkreettista olisi tehtävä, jos sarjasta halutaan sykähdyttävämpi ja dramaattisempaa urheiluviihdettä.

F1 on huomannut kiusallisen ongelmansa ja reagoi siihen uudistamalla sääntöjään ensi vuodeksi. Vuoden 2019 autojen etu- ja takasiipien aerodynamiikkaa muokataan siten, etteivät likaiset ilmanvirtaukset tekisi ohittamisesta aivan niin mahdonta.

Jää nähtäväksi, riittävätkö ensi vuoden sääntömuutokset ohitusten lisäämiseen. Jos faneja kuuntelee, kuten heitä tulisikin aina kuunnella, ohituksia on tällä hetkellä F1-kisoissa aivan liian vähän.

Pallo on nyt Formula 1:llä ja FIA:lla. Vastassa ovat kärkitallit, jotka eivät halua horjuttaa status quoa. Ohitusten lisääntyminen on pitkälti kiinni siitä, kuinka rohkeita sääntöuudistuksia sarja saa neuvoteltua läpi.