McLarenin ja Ferrarin entinen suunnittelija John Barnard otti tuoreessa Motorsport Magazinessa julkaistussa kirjoituksessaan kantaa McLarenin alennustilaan.

Papaijanoranssissa leirissä on käynyt viime aikoina melkoinen myllerrys. Tulokset ovat olleet reilusti odotettua heikompia. Vanha tallipomo Eric Boullier vaihtoi vasta maisemaa.

F1-konkari Barnardin mukaan perinteikäs brittitalli on ajautunut aikojen saatossa kauas menestysvuosiensa reseptistä. Tallin organisaatio on kasvanut vuosien varrella Barnardin makuun liian raskaaksi.

Barnard kertoi McLarenin keskittyneen aiemmin kokeneiden ja osaavien asiantuntijoiden ja spesialistien palkkaamiseen. Aiemmin Barnardin kaltaiset tekniikka-asiatuntijat olivat itse hierarkian ylimmässä päässä.

– Teimme perustavanlaatuiset päätökset itse ja jos olimme oikeassa, voitimme. Jos olimme väärässä, emme voittaneet.

Ajan myötä tallin rakenne kehittyi kuitenkin suunnitteluveteraanin mielestä täysin väärään suuntaan.

– Tänään järjestelmä ei tuota sitä tulosta ja sen myötä tekniset johtajat istuvat pyramidin huipulla ja yrittävät hallita asiantuntijoiden ryhmiä. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa jonkunt äytyy tehdä kompromissi, Barnard huomauttaa.

– Esimerkiksi aerodynaamikot haluavat mahdollisimman vähän jäähdytystä, mutta moottori-ihmiset sanovat ”meillä ei ole tarpeeksi jäähdytystä, tarvitsemme sitä lisää”. He ovat koko ajan napit vastakkain, F1-konkari havainnollisti.

Barnard kertoi kuulleensa vasta, että McLaren vaihtoi aiemman organisaatiorakenteen matriisimaiseen järjestelmään. Brittisuunnittelijan mielestä ratkaisu oli virhe, joka pitäisi peruuttaa välittömästi.

– Kun Martin Whitmarsh tuli talliin vaihtoi matriisimaiseen rakenteeseen, jolla Mercedes aloitti. No, kuten tiedätte, nyt he ovat pulassa. Mielestäni McLarenin pitäisi palata takaisin pyradimi-malliin, sillä sitä F1:ssä vaaditaan.

– Tallissa on niin paljon rahaa ja se on niin suuri, että tällainen rakenne on kuin talli yrittäisi muuttua öljytankkeriksi. Sitä ei vain tule tapahtumaan, Barnard tylytti.

Barnard on yksi F1-historian kuuluisimmista suunnittelijoista. Mies lanseerasi formuloihin muun muassa puoliautomaattisen vaihteiston ja hiilikuitukorin.

Lähde: Motorsport Magazine