F1-pomo nosti Bakun GP:n kohutuimman kolarin esimerkiksi sääntöuudistusten tarpeesta

© Kuva: Getty Images

Formula 1:n moottoriurheilujohtajan Ross Brawnin mielestä Daniel Ricciardon ja Max Verstappenin tuore Bakun GP:n kolari oli mainio esimerkki siitä, että vasta hyväksytyille aerodynamiikkauudistuksille oli tilausta.

F1-sarja ja kaikki tallit äänestivät vasta ensi kaudeksi liudan sääntöuudistuksia, joiden on määrä helpottaa ohittamista. Muutokset koskevat autojen taka- ja etusiipien sekä etujarrukanavien aerodynaamista muotoilua.

Ricciardo ja Verstappen kolaroivat Bakussa niin pahasti, että molemmat joutuivat keskeyttämään kisan. F1-pomo Brawnin mukaan tilanteelta olisi voitu välttyä, jos formula-autojen siivet puskisivat ilmavirtoja taaksepäin eri tavalla.

– En ota kantaa siihen, kumpi oli syyllinen tilanteeseen. Haluaisin kuitenkin korostaa yhtä teknistä näkökulmaa. Kun Daniel oli asettunut linjalleen, ja Max vaihtoi suuntaansa tukkien kyseisen linjan, australialaisesta tuli pelkkä matkustaja. Äkillinen downforcen menetys Verstappenin peräaallon takana teki siitä pysäyttämättömän, Brawn valisti F1-sarjan verkkosivujen haastattelussa.

Brawn huomautti, että downforcen merkitystä jarruttamisessa ei ymmärretä usein kovin syvällisesti.

– Ajattelemme usein downforcen vaikuttavan vain kääntymiseen mutkissa, mutta sen ylimääräisen pidon vaikutus jarruttamiseen on valtava. Jos tuo pito otetaan pois, sunnuntain kolarin kaltainen tilanne on välttämätön, F1-konkari valotti.