Halvaantuminenkaan ei pysäyttänyt tänään juhlivaa F1-titaani sir Frank Williamsia – näistä syistä meidän kaikkien tulisi ottaa esimerkkiä hänestä

Sir Frank Williams on henkilö, jota kohtaan keneltäkään ei löydy mitään muuta kuin kunnioitusta. Pyörätuoliin sidottu hahmo on ollut olennainen osa F1-viikonloppujen tapahtumia jo vuosikymmeniä.

Kohtalolla oli tarjota julma opetus raskaalla kaasujalalla varustetulle tallipäällikölle ja intohimoiselle juoksijalle, joka kuin kohtalon ivana kiirehti ehtiäkseen seuraavana päivänä järjestettävään juoksukilpailuun.

Aina näin ei tietenkään ole ollut. Maaliskuu 1986 muutti Williamsin elämän pysyvästi. Kohtalolla oli tarjota julma opetus raskaalla kaasujalalla varustetulle tallipäällikölle ja intohimoiselle juoksijalle, joka kuin kohtalon ivana kiirehti ehtiäkseen seuraavana päivänä järjestettävään juoksukilpailuun.

Siviililiikenneonnettomuus päätti Williamsin päivät jalankulkijana. Hengenlähtökin oli lähellä, mutta sinnikkäänä sisupussina tunnettu britti taisteli itsensä ei paitsi elävien kirjoihin, vaan myös takaisin F1-maailman huipulle.

Sisua ja sinnikkyyttä Williamsilta on aina löytynyt. Nykyinen miehen nimeä kantava kilpatalli on perustettu 1977, ja se saavutti ensivoittonsa jo kaudella 1979. Seuraava vuosi toi tallille jo maailmanmestaruuden.

Nopea nousu huipulle? Kattia kanssa!

Ennen nykyisin tuntemaamme Williams-tallia oli Frank Williams ehtinyt yritää F1-maailman valloitusta jo reilun vuosikymmenen ajan.

Kilpakuskin hommat tallipäällikön virkaan vaihtanut Williams saavutti mukavasti menestystä nuoren tähtensä Piers Couragen kanssa, kunnes brittikuljettaja menehtyi liekkeihin kauden 1970 Hollannin osakilpailussa.

Tragedian seurauksena Williams tuntui menettäneen hetkeksi suunnan kompassistaan. Seuraavat vuodet hän ajatti milloin minkäkin näköistä yksityistiimiä jos jonkinlaisella kuljettajalla ja sponsoritarralla. Williams oli innokas, jopa liikaa. Hän halusi pitää kaikki langat tiukasti käsissään, mutta jo tuolloin kilpatallin pyörittämiseen tarvittiin useampaa henkilöä.

Kilpailevan tiimin mekaanikot kutsuivat jopa Williamsin tiimin katsomaan ja ottamaan opiksi, kuinka kilpamoottori viritettäisiin oikeaoppisesti ilman näyttävää konerikkoa. Williams yritti toimia myös tallinsa mekaanikkona monen muun toimen ohella, mutta hänestä taisi olla yleismies Jantusena enemmän haittaa kuin hyötyä.

Kilpailevan tiimin mekaanikot kutsuivat jopa Williamsin tiimin katsomaan ja ottamaan opiksi, kuinka kilpamoottori viritettäisiin oikeaoppisesti ilman näyttävää konerikkoa.

Talli eli myös jatkuvassa akuutissa rahapulassa. Williams hoiteli tallinsa asioita välillä puhelinkopista käsin, kun hänen pääsynsä toimistotilaan oli evätty maksamattomien vuokrien seurauksena. Kolikkopussin kanssa bisnesasioitaan hoitava henkilö nähtiin muuten aikoinaan erään brittiläisen komediasarjan sketsinä. Sattumaako?

Vuosien tuskainen taaperrus häntäpäässä näytti ottavan suunnan parempaan, kun Williams löysi tukijakseen rikkaan kanadalaispohatan Walter Wolfin. Hänen aikomuksenaan oli kuitenkin toimia muunakin kuin pelkkänä toiminnanrahoittajana. Wolff savusti Williamsin ulos omasta tiimistään!

Saatuaan tallin itselleen muutti Wolf sen omaa nimeään kantavaksi. Talli saavutti ensivoittonsa heti ensimmäisessä kilpailussaan, Williamsin suureksi harmiksi.

Petetyksi joutumisesta luonnollisesti tyrmistynyt Williams ei jäänyt ruikuttamaan kohtaloaan. Itse asiassa kaiken aloittamisesta tyhjästä oli myös hyviä puolia.

Wolf sai tiimin myötä niskaansa myös sen velat, joita vastaan Williams oli taistellut vuosia. Nyt Williams pääsi rakentamaan yhdessä lahjakkaan suunnittelijan Patrick Headin kanssa uutta tulemista puhtaalta pöydältä.

Rahakas sponsorisopimus Saudian kanssa poisti lopulta rahahuolet kertaheitolla, ja kun Headin suunnittelema uusi kilpa-auto osoittautui nopeaksi, alkoi Williamsin nousu huipulle. Samaan aikaan Wolfin tuloskäyrä romahti loistavan alun jälkeen. Karma, sano.

Frank Williams on ansainnut kaiken kovalla työllä ja periksiantamattomuudella. Ne ovat hyveitä, jotka kantavat elämässä aina pitkälle.

Tuosta hetkestä alkoi Williamsin menestystarina, joka on tuottanut tallille tähän päivään mennessä hurjan määrän mestaruuksia, voittoja ja paalupaikkoja. Vaikka talli ei nykyään enää olekaan takavuosiensa huippukunnossa, on se silti yksi tärkeimmistä F1-varikkopilttuupaikan omistajista.

Frank Williams on ansainnut kaiken kovalla työllä ja periksiantamattomuudella. Ne ovat hyveitä, jotka kantavat elämässä aina pitkälle.

SuomiF1-sivusto onnittelee 76 vuotta täyttävää sir Frank Williamsia!

Juttu on julkaistu alun perin 16.4.2018 Frank Williamsin täyttäessä 74 vuotta.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale