Force Indian F1-talli on tuskaillut alkukaudella erikoisen ongelman kanssa. Intialaiset vaihtoivat autoonsa uudet sivuponttoonit, ja yhtäkkiä auto menetti downforcea.

Uusia osia oltiin kehitetty tuulitunnelissa, ja aerodynaamisten hyötyjen luultiin olevan selviä.

Vastaan tuli kuitenkin yllättävä ongelma. Auton takaosa ei tuottanut tarpeeksi downforcea.

Nyt ongelmaan löytyi kuitenkin viimein syy.

Lukuisten työtuntien ja pitkien päivien jälkeen tallin insinöörit saivat selville, että uusien sivuponttoonien aerodynaamiset ominaisuudet radalla eivät vastaa samoja lukeamia, joita talli sai tuulitunnelissa.

Ihmeellinen downforcen puute johtui sivuponttoonien muotoilusta. Uudet osat eivät ohjaa rataolosuhteissa ilmavirtaa toivotulla tavalla.

Intialaistallin teknisen johtajan Andy Greenin mukaan ongelmaa ei ole helppo korjata, vaikka se saatiinkin tunnistettua.

Talli kärsii taloudellisista vaikeuksista, eikä uusia ilmaa ohjailevia osia saada valmiiksi ennen Espanjan GP:tä.

– Verrattuna edelliseen vuoteen, ne ovat muuttuneet hieman muodoltaan. Ne ovat myös korkeammalla maasta. Ilman virtauksen kuvio ei ole kuitenkaan samanlainen kuin tuulitunnelissa. Meidän rahoitustilanteessa tällaisiin ongelmiin ei ole helppo reagoida yhdessä yössä, Green harmitteli Auto Motor Und Sportin haastattelussa.

Jää nähtäväksi, onnistuuko Force India korjaamaan koko alkukauden vaivannutta pulmaa. Riskinä on kuitenkin se, ettei osia ehditä testata ja muokata tarpeeksi Espanjan kisaviikonloppuna. Intialaistallin resurssit ovat todella huonossa jamassa.