Tätä uutista formulafanit ovat odottaneet vesi kielellä. F1-sarjan omistajan Liberty Median tiistainen ilmoitus oman suoratoistopalvelun lanseeraamisesta (uutinen) oli enemmän kuin tervetullut ilouutinen kaikille lajia näyttöpäätteiden välityksellä seuraaville.

Suomessa uudesta palvelusta ei päästä vielä ensi kaudella nauttimaan, mutta moni muu pääsee koeajamaan alustan, jonka varaan F1 olemassaolonsa rakentaa.

Kirjoitin teesini tästä aiheesta jo lokakuussa, eikä mielipiteeni sarjan omasta streamauspalvelusta ole tässä ajassa muuttunut. En keksi juuri yhtäkään syytä, miksi palvelu ei toimisi. Se:

  • Tarjoaa sarjan faneille enemmän, nykyistä halvemmalla
  • Tulee tarjolle kaikkialle, joten potentiaali sarjan suosion kasvulle on hurja
  • Tuottaa jo pienellä otannalla sarjalle hirmuiset voitot. Lisärahalla laji voi kehittää itseään paremmaksi sekä radalla että kulisseissa

Julkisuudessa on annettu esimerkki palvelusta. Noin kymmenen dollarin hintaan kuluttaja pääsee nauttimaan kaikista F1-sarjan sekä sen oheisluokkien ratatapahtumista, ennakko- ja jälkipuinneista sekä kattavista analyyseistä ennen ja jälkeen kisaviikonloppujen. Lisäksi tarjolle on väläytelty mahdollisuutta päästä käsiksi sarjan arkistoihin, mistä ainakin minun kaltaiseni formulahistoriafriikki olisi valmis maksamaan suolaisiakin summia.

Vaikka maakohtaiset monopolit murenevat, voivat televisioyhtiötkin päästä osingoille järkevällä strategisella ajattelulla.

Kuluttajan hyödyn tässä ymmärtävät varmasti kaikki, mutta ehkä tästä on hyötyä myös televisioyhtiöille. Vaikka maakohtaiset monopolit murenevat, voivat nekin päästä osingoille tästä järkevällä strategisella ajattelulla.

Formuloiden vieminen maksukanavien taakse on ollut varmasti kaikista varmin keino tehdä formuloilla rahaa, niin Suomessa kuin monessakin muussa maassa. Mutta mikäli kovan luokan sekä myös tavallista enemmän formuloita seuraavat siirtyvät F1-sarjan tuotteen pariin, kannattaako formuloita enää piilotella?

Ei. Ja silloin formulat voivat palata takaisin ilmaiskanaville.

Voi olla, että jatkossa televisioyhtiöt eivät enää osta koko kauden lähetysoikeuksia, vaan satunnaisia ja kohdeyleisöä kiinnostavia osakilpailuja. Näitä kisoja voitaisiin sitten näyttää ilmaiseksi koko kansalle ryyditettynä mainoskatkoilla tai jollain muilla vaihtoehtoisilla tulonhankkimistapoja hyödyntävillä keinoilla.

Yksittäiset kisat eivät olisi kanaville niin kallis investointi, etteikö sen kuluja voitaisi kattaa mainostuloilla.

Yksittäiset kisat eivät olisi kanaville niin kallis investointi, etteikö sen kuluja voitaisi kattaa mainostuloilla.

Liberty Media kannustaa varmasti televisiokanavia tähän. Se saa tällä tavoin paitsi lisätuloja, myös houkuteltua lisää ihmisiä kiinnostumaan formula ykkösten jännittävästä maailmasta.

Elämme hyviä aikoja, ystävät hyvät!