F1-sarjassa kuplii murros, joka tulee muuttamaan katsojien tavan seurata lajia. Tällä kertaa muutosta on turha pelätä, sillä tämä palvelee lajia television kautta seuraavia.

F1-sarjan uudeksi omistajaksi alkuvuodesta siirtynyt Liberty Media on saanut lyhyessä ajassa aikaan paljon hyvää. Kehityskohteita löytyy edelleen, mutta ensimmäistä kertaa aikoihin tuotetta on kehitetty tarkoituksena palvella lajin mahdollistajia, faneja.

Liberty Median mukaantulo oli sarjan faneille kuin pelastusrengas, johon on kelvannut tarttua.

Kukaan ei voi kiistää sarjan suuruuden luoneen Bernie Ecclestonen ansioita, mutta aika ajoi vääjäämättä miehestä edelle. Ecclestone ei edustanut tätä päivää markkinointistrategiansa suhteen.

Siksi Liberty Median mukaantulo oli sarjan faneille kuin pelastusrengas, johon on kelvannut tarttua.

Liberty Median vaikutus jo näin lyhyellä aikavälillä on kiistaton. Unohdetaan ratatapahtumat, sarja on kirinyt kiitettävästi kiinni vuosien takamatkansa sosiaalisessa mediassa.

Nuoret ovat internetissä, ja sinne myös tuotteiden pitää matkata.

Aktiiviset Facebook-, Twitter, Youtube- – ja Instagram-tilit eivät ole enää vain pakollisia pahoja, vaan tärkeä osa näin ison urheilutuotteen markkinoimista. Nuoret ovat internetissä, ja sinne myös tuotteiden pitää matkata. F1-sarja tajusi vihdoinkin tämän, ja seuraukset ovat olleet merkittäviä. Laji kiinnostaa jälleen nuoria, tulevaisuuden kuluttajia.

Amerikkalaisyrityksenä Liberty Mediassa tiedetään, mihin suuntaan lajia on syytä kehittää sekä radalla että kulisseissa. Pitäisi olla vain ajan kysymys, ennen kuin valtava murros tulee muuttamaan meidän sohvaperunoiden tavan seurata lajia.

Suoratoisto eli streamaus on päivän sana, ja ei tarvitse olla kummoinenkaan älykkö ymmärtääkseen miksi.

Hieman kontekstia:

Tärkein osatekijä formuloiden kasvusta pienen piirin intohimosta kansainväliseksi suurlajiksi oli seurasta Ecclestonen bisnestajusta, joka sopi omaan aikaansa. Hän kehitti lajista televisiotuotteen, josta hyötyivät kaikki. Tallit saivat rahaa muhkeista televisiosopimuksista, kanavat saivat itselleen yleisöä ja mainsotajia kiinnostavan tuotteen ja katsojat saivat jännittävää viihdettä omille kotisohvilleen tarjoiltuna. Kaikki voittivat.

Ecclestonen malli myydä lähetysoikeudet televisiokanaville toimi vuosikymmeniä, mutta nykymaailmaan se ei sovi.

Ja tässä piilee murros, jota Liberty Media hakee.

Mietitäänpä. Maksaisinko 25 euroa kuukaudessa maani lähetysoikeudet omistavalle televisiokanavalle siitä, että näkisin kaksi-kolme kisaviikonloppua kaikkine lähetyksineen suorana kotisohvaltani. Vai maksaisinko saman hinnan suoraan F1-sarjalle, jolloin saisin samat lähetykset, plus rajoittamattoman pääsyn sarjan kaikkiin aiempiin osakilpailuihin ja lajin yli 70-vuotiseen videoarkistoon, ryyditettynä asiantuntijoiden analyyseillä?

Internetin mahdollistaessa liikkuvan kuvan lähetyksen ja vastaanottamisen ilman televisiotekniikkaa, herää kysymys, miksi kukaan haluaisi maksaa välikädelle palvelusta, jota kukaan ei tarvi.

Suoratoisto eli streamaus on päivän sana, ja ei tarvitse olla kummoinenkaan älykkö ymmärtääkseen miksi. Internetin mahdollistaessa liikkuvan kuvan lähetyksen ja vastaanottamisen ilman televisiotekniikkaa, herää kysymys, miksi kukaan haluaisi maksaa välikädelle palvelusta, jota kukaan ei tarvi.

Tällä hetkellä F1-sarja on suurin urheilusarja, joka ei striimaa omaa tuotettaan. Tämä on seurausta nykyisistä tiukoista televisiosopimuksista. Kanavat omistavat kaikki lähetysoikeudet maansa rajojen sisäpuolella, joten F1 ei voi mennä tätä pyhää sopimusta.

Tulevia sopimuksia sorvatessa Liberty Media on kuitenkin varmasti ottanut tämän huomioon. Televisiokanaville tuskin myydään enää maakohtaisia yksinoikeuksia, vaan F1-sarjan oma suoratoistopalvelu jätetään vaihtoehdoksi valveutuneille kuluttajille.

Vaikutukset ovat järisyttäviä. Kun kanavat joutuvat miettimään toimintaperiaatteensa uusiksi, saatamme myös päästä eroon nykyajan valitettavasta trendistä piilottaa tuote maksukortin taakse. Ehkä näemme kohtuullisempaa hinnoittelua, tai sitten jopa ilmaiskisoja, joita Liberty Media voi tukea saadakseen yleisön kiinnostumaan omasta tuotteestaan.

Enää kyse ei ole siitä, toteutuuko tämä skenaario. Jännitettäväksi jää, montako vuotta siinä menee. En yllättyisi, jos voisimme jo pian tilata F1-sarjalta jotain mieltä lämmittävää.