Kansainvälisen autoliiton FIA:n päätös nimittää Carmen Jorda alaisuudessaan toimivaan naisten moottoriurheilukomissioon on tyrmistyttänyt muut naispuoliset kilpa-autoilijat. Jorda ei nauti suurta suosiota kilpasisarissaan mielipiteidensä takia.

29-vuotiaan Jordan omat saavutukset ovat luvalla sanoen heikot. Jorda kipusi parhaimmillaan GP3-sarjaan asti, mutta kolmen kauden aikana hän ei saavuttanut yhtään pistesijoitusta, minkä lisäksi hän ei kertaakaan edes selviytynyt aika-ajoissa 20. parhaan joukkoon.

Kaikesta huolimatta Jorda pestattiin F1-talli Lotuksen kehityskuljettajaksi 2015, joskin kyseessä oli mitä ilmeisimmin vain PR-tempaus. Jorda ei koskaan päässyt ajamaan F1-kilpurilla metriäkään.

Jorda on herättänyt kohua kannattamalla pelkästään naisille suunnattua kilpasarjaa. Moottoriurheilu on yksi harvoista huippulajeista, joissa sukupuolille ei ole määritelty omaa sarjaa, joten Jordan ehdotukset ovat ymmärrettävästi koettu tasa-arvon vastaisina.

Nimitys FIA:n huippuvirkaan on saanut muut naiskuskit ottamaan voimakkaasti kantaa Jordaa vastaan.

– On erittäin turhauttavaa, että tällaiseen virkaan on valittu henkilö, jonka menestysluettelosta ei löydy mitään merkittävää, ja jonka tiedetään olevan sitä mieltä, etteivät naiset voi pärjätä tasaveroisesti miesten kanssa, legendaarisessa Indy500-kilpailussa tänä vuonna ajanut Pippa Mann kertoo Autosportille.

– Tällaisen ajatusmaailman omaavan henkilön päästäminen virkaan, jossa hän voi vaikuttaa naisten asemaan moottoriurheilussa, on erittäin masentavaa ja takapakki tasa-arvolle FIA:n osalta.

GP3-sarjassa tänä vuonna ajanut Tatiana Calderon uskoo muiden naiskuljettajien rivien olevan Jordan nimityksen jälkeen yhtenäisemmät.

– Tämä on yllätys kaikille, sillä kaikki huippusarjoissa ajavat naiskuljettajat ovat eri mieltä hänen näkemystensä kanssa. Pystymme taistelemaan tasaväkisesti mieskuljettajien kanssa, eikä naisille tarkoitetulle sarjalle ole mitään tarvetta, Calderon toteaa.