Jos maistui Mika Salon uran ensimmäisen F1-podiumin sivumakuna katkeruus, on toisesta Ferrarilla ajetusta palkintosijoituksesta päinvastaiset muistot. Hymy nousee yhä valaisemaan suomalaiskuljettajan kasvoja hänen muistellessaan Italian GP:tä vuosimallia 1999.

Ferrarille kisakuljettajaksi kesken kauden nousut Salo sai kokea, millaista on olla satatuhatpäisen yleisön palvonnan kohde. Ferrari on Italiassa lähes uskonnon asemassa, ja tallin F1-kuljettajia pidetään Jumalasta seuraavina.

Salon tuurauskeikka sai kruununsa Monzassa, jossa mies ajoi palkintopallille. Vaikka sijoitus ei ollut Ferrari-uran paras, oli se tunnearvoltaan huomattavasti Hockenheimin kakkossijaa suurempi asia.

Kisan voittanut Heinz-Harald Frentzen sekä toiseksi sijoittunut Ralf Schumacher jäivät statisteiksi Salon saaman huomion rinnalla.

– Satatuhatpäinen yleisö huusi nimeäni, vaikka olin vasta kolmas. Se oli vähän nolotti kahden minua paremmin sijoittuneen kuskin puolesta, Salo muistelee aurinkoinen ilme kasvoillaan.

Monzan jälkeen Salo ei enää Ferrarille pisteitä kerännyt, vaikka vauhtia olisi riittänyt. Belgiassa suomalaisen asema tallin kakkosviulun soittajana vei miehen mukaan häneltä potentiaalisen voiton. Unkarissa tapahtui puolestaan jotain mystistä, mistä mies on suostunut vaikenemaan loppuelämäkseen.

Katso Salon muistelut Monzasta sekä viimeisistä kilpailuista Ferrarilla yllä olevalta videolta. Tilaa myös SporttiTV:n Youtube-kanava.