Tällä päivämäärällä tasan 24 vuotta sitten kirjoitettiin komea luku suomalaista F1-historiaa. Ei ole väärin sanoa, että tuolloin Sauberille sen ensimmäiset pisteet tallin ensimmäisessä GP:ssä ajanut JJ Lehto teki yhden F1-uransa parhaista ajosuorituksistaan.

F1-kausi 1993 polkaistiin käyntiin Etelä-Afrikassa, Kyalamin moottoriradalla. Suomalaisittain odotukset kauteen olivat kutkuttavat, mutta maaliskuun puolivälissä suussa maistui katkeruus. Mika Häkkisen unelmasopimus McLarenin toisena kisakuljettajana oli muuttunut velvollisuudeksi hoitaa brittitallin testikuljettajan vakanssia. Koko talvitauon kissa ja hiiri -leikkiä tallin kanssa pelannut suuri ja mahtava Ayrton Senna oli päättänyt sittenkin osallistua kauteen McLarenin riveissä.

Vaikka F1-sirkukseen mukaan liittynyt Sauber oli uusi yrittäjä, ei se ollut lähtenyt moottoriurheilun kuninkuusluokkaan takki auki.

Ei sinivalkoinen F1-osaaminen Häkkiseen kuitenkaan rajoittunut. Vuosia alemman keskikastin talleissa tulosta tehnyt Lehto näytti vihdoinkin saaneen suuren näytönpaikkansa. Vaikka F1-sirkukseen mukaan liittynyt Sauber oli uusi yrittäjä, ei se ollut lähtenyt moottoriurheilun kuninkuusluokkaan takki auki. Kovatasoisessa urheiluautojen MM-sarjassa voitosta voittoon marssinut sveitsiläistalli omasi tarvittavat puitteet F1-tallin pyörittämiseen. Lisäksi talli sai arvokasta taloudellista ja teknistä tukea moottorikumppaniltaan Mercedekseltä.

Lehto räväytti jo aika-ajoissa ajamalla Sauberinsa upeasti kuudenteen lähtöruutuun. Se oli kuitenkin pientä sunnuntain päätapahtuman rinnalla.

Lehto sai erinomaisen startin nousten heti Ferrarin Jean Alesin edelle. Ensimmäistä kisaansa kärkitalli Williamsilla ajanut Damon Hillin sortuessa pyörähdykseen nousi Lehto upeasti neljänneksi! Sauberilla ei oltu pysyä housuissaan, sillä tallikaveri Karl Wendlinger oli nostanut itsensä kymmenennestä ruudusta Lehdon kantaan viidenneksi.

Kaikki näytti hyvältä, kunnes Lehdon pahasti pätkivä Sauber kaartoi varikolle vain viiden kierroksen jälkeen. Suomalainen pyöritteli harmistuneena päätään, hyvä startti näytti valuneen hukkaan.

Sauberin mekaanikot korjasivat vian lähettäen Lehdon matkaan, mutta ajanhukan vuoksi suomalainen oli tipahtanut tulosluettelon viimeiseksi. Matkaa oli kuitenkin vielä jäljellä.

Tuohon aikaan yksi katsojia ja kuljettajia koko ajan varpaillaan pitänyt tekijä oli autojen luotettavuus. Tekniikka saattoi pettää hetkenä minä hyvänsä, eikä yksikään kuljettaja voinut olla koskaan varma kalliin instrumenttinsa säilymisestä ehjänä täyden GP:n rasituksista.

Täysiä paahtanut Lehto teki hidasta nousuaan sija kerrallaan, tosin pääosin keskeytysten muodossa. Vauhtiakin löytyi, ja Lehdolle merkattiin koko kilpailun toiseksi nopein kierrosaika. Se kertoo paljon miehen ja auton potentiaalista.

Kun 72 kierroksen mittaisesta kilpailusta oli ajettu 32 kierrosta, ajoi Lehto sijalla 15, viimeisenä mukana olevana autona. Kaksikymmentä kierrosta myöhemmin hän oli edelleen viimeinen, mutta sijoitus oli jo kymmenes.

Sama meno jatkui, mutta aika ja kierrokset näyttivät loppuvan kesken. Neljä kierrosta ennen maalia hän ajoi seitsemäntenä, ensimmäisenä pistesijojen ulkopuolelle jäävänä kuljettajana.

Sitten iski sade.

Paikallinen kuuro kasteli vain osan radasta, ja juuri tällaisissa olosuhteissa Lehto oli parhaimmillaan. Riskejä ottaen hän raivosi edellään ajaneen Footworkin Derek Warwickin kiinni. Samalla hän ohitti kilpailua yli minuutilla Sennaan nähden johtaneen Alain Prostin, joka sai ruutulipulle saapuessaan todistaa Lehdon urotekoa.

Vajaassa kahdessa kierroksessa Warwickin yli 10 sekunnin johto oli syöty, ja yhtäkkiä Lehto näki mahdollisuutensa hurjaan temppuun. Prostin tuulettaessa hänen takanaan maaliviivan ylitystä ja kilpailun voittoa painoi Lehto samanaikaisesti Warwickin ohitse ja pistesijalle!

Vajaassa kahdessa kierroksessa Warwickin yli 10 sekunnin johto oli syöty, ja yhtäkkiä Lehto näki mahdollisuutensa hurjaan temppuun. Prostin tuulettaessa hänen takanaan maaliviivan ylitystä ja kilpailun voittoa painoi Lehto samanaikaisesti Warwickin ohitse ja pistesijalle!

Lehdon rohkea ohitus ensiksi kaksi kierrosta edellä ajaneesta Prostista ja heti perään Warwickista osoittautui kullanarvoiseksi tempuksi. Kun Gerhard Bergerin Ferrarin moottori sanoi sopimuksensa irti kilpailun viimeisellä kierroksella, kruunasi Lehto upean nousunsa sijoittumalla kilpailussa sensatiomaisesti viidenneksi. Sauber oli saavuttanut pisteitä sen ensimmäisessä osakilpailussaan!

Sauber on ikuisessa kiitollisuudenvelassa Lehdolle, joka osoitti tempullaan sveitsiläistallin olevan varteenotettava tekijä F1-maailmassa. Kausi Sauberilla poiki Lehdolle lopulta unelmasopimuksen Benettonille, mutta vakava testionnettomuus esti suomalaisen todellisen läpimurron. Vuoden 1993 Kyalamin GP:n suoritus antaa kuitenkin pieniä viitteitä siitä, mihin Lehto oli parhaimmillaan kykenevä.