Formula ykkösten maailmanmestarin Jacques Villeneuven F1-ura oli hämmentävävää seurattavaa. Ensimmäisten vuosien menestystä seurasi useamman kauden räpellys, mikä söi käytännössä kaiken sen arvostuksen, mitä kanadalainen rämäpää onnistui ensimmäisillä kausillaan hankkimaan.

On surullista, että Villeneuvesta muistetaan vain hänen viimeiset vuotensa. Häntäjoukoissa vain oikeastaan myötähäpeää otteillaan herättänyt Villeneuve ei ollut se kuljettaja, jonka aggressiiviset otteet herättivät ihastusta kaikkien F1-fanien keskuudessa.

Suosittelen kaikkia katsomaan Youtubesta pätkän, jossa Villeneuve ohittaa Michael Schumacherin vuoden 1996 Estorilin osakilpailussa. Tuo ohitus kysyi sitä kuuluisaa munaa.

Villeneuve voitti toki mestaruutensa ja kaikki osakilpailuvoittonsa kärkikalustolla, mutta meriitit jo ennen F1-debyyttiä olivat vakuuttavia. Indy500-kilpailun voittoa ja CART-mestaruutta ei napata aivan keskinkertaisilla taidoilla.

Ja sitten on tietenkin se nimi. Villeneuve. isä-Gilles on edelleen yksi sarjan historian suurimmista, vaikka mestaruutta pieni kanadalainen ei koskaan napannutkaan. Ferrarin numero 27 sulatti jopa suuren ja mahtavan Enzo Ferrarin sydämen, joten Jacquesin saapuessa F1-varikolle odottivat kaikki luonnollisesti hänen jatkavan isänsä viitoittamalla tiellä.

Tällä päivämäärällä: F1 menetti yhden suurimmista tähdistään – Gilles Villeneuve on sarjan suurimpia legendoja, joka sai jopa kylmän Enzo Ferrarin palvomaan itseään

Ja sitten oli tietenkin se nimi. Villeneuve. isä-Gilles on edelleen yksi sarjan historian suurimmista, joten Jacquesin saapuessa F1-varikolle odottivat kaikki luonnollisesti hänen jatkavan isänsä viitoittamalla tiellä.

”Jaska” tekikin sen, mihin isä ei koskaan pystynyt. Schumacherin sikailun jälkeen Villeneuve oli oikeutetusti kauden 1997 maailmanmestari. Valitettavasti hän taisi vain käyttää kaikki loppu-uransa onnenhiput kuuluisassa päätöskisan kolarissa, josta hän selvisi voittajana.

Siirto BARille oli katastrofi, joka tiputti Villeneuven pois kuljettajien AAA-luokituksesta. Rahaa tuli, mutta maine meni. Viiden tuloksettoman BAR-vuoden jälkeen Renault, Sauber ja lopuksi BMW tekivät Villeneuvesta kuljettajan, jolla oli takanaan upea menneisyys, mutta ei tulevaisuutta lajissa.

Muistatko: Suurilla lupauksilla mukaan tullut BAR-talli koki totaalinöyryytyksen

Villeneuve ei varmastikaan koskaan ollut aivan maailman parhaita kuljettajia, mutta maailmanmestaruutta ei kuitenkaan koskaan saavuteta vain pelkällä tuurilla.

Siitä syystä tänään 45 vuotta täyttävä Villeneuve voitaisiin vaihteeksi muistaa hänen parhaista suorituksistaan.

Jacques Villeneuven F1-ura lukuina:

GP-startit: 163
Voitot: 11
Paalut: 13
Nopeimmat kierrokset: 9
MM-pisteet: 235

Maailmanmestari 1997

Kuva: Getty Images