Roland Ratzenbergerin kuolemasta on tänään kulunut tasan 20 vuotta.

Itävaltalainen Ratzenberger menehtyi San Marinon GP:n aika-ajoissa Imolan radalla saamiinsa vammoihin. Simtek-tallissa ajanut Ratzenberger paiskautui ratavalliin yli 300 kilometrin tuntinopeudella, kun hänen autonsa etusiipi rikkoutui yllättäen. Ratzenbergerin niska murtui ja hän kuoli välittömästi vammoihinsa.

Kuolema järkytti syvästi brasilialaismestari Ayrton Sennaa, joka menetti elämänsä sunnuntain kilpailussa ajettuaan ulos Tamburello-mutkassa. Sennan autosta löydettiin Itävallan lippu. Usein Brasilian lipun kanssa juhlineen Sennan uskotaan suunnitelleen Itävallan lipun heiluttamista kisan voiton jälkeen.

Ratzenbergerin ja Sennan jälkeen F1-kilpailuissa ei ole kuollut yhtään kuljettajaa, ja lajin turvallisuus on kehittynyt rutkasti.

– Se on yksi lahjoista, jonka nuo kaksi kuljettajaa antoivat lajille. Heidän poismenonsa teki siitä paljon turvallisempaa kilpa-ajajille ympäri maailman, Ratzenbergerin Simtek-tallikaveri David Brabham muistelee Bleacher Reportille.

Brabhamille tulee Ratzenbergeristä ensimmäisenä mieleen hänen hymynsä.

– Kun sanon niin, tarkoitan että hän nautti elämästään perusteellisesti siihen aikaan. Hän oli hyvännäköinen kundi; naiset rakastivat häntä. Hän oli vahva, hän oli luottavainen, hän oli hyvässä kunnossa. Hän oli kuin kilpa-ajajan ihanteellinen malli.

Ratzenberger murtautui F1-luokkaan pitkän kaavan kautta ja ajoi 33-vuotiaana tulokaskauttaan. Hän oli vihdoin saavuttanut unelmansa, mutta ehti ajaa vain yhden kilpailun. Le Mans’n 24 tunnin kestävyysajoon viidesti osallistuneen salzburgilaisen paras sijoitus kestävyyskisassa oli viides vuonna 1993.