Muun muassa formula ykkösissä ajanut Alex Zanardi, jonka moottoriurheilu-ura päättyi kammottavassa CART-onnettomuudessa Lausitzringillä 11 vuotta sitten, aikoo osallistua Lontoon paralympialaisten pyöräkelauskisaan.

Italialainen myöntää, että hänen 45 vuoden ikänsä antaa hieman tasoitusta muille, mutta se ei osallistumista estä. Zanardi on harjoitellut kahden ja puolen vuoden ajan, ajaen jopa 80 kilometriä päivässä.

– Miksi ei? Minä menetin onnettomuudessa jalkani, en huumorintajuani, Zanardi sanoi Bild-lehdelle.

– Minä olen paralympialaisten Michael Schumacher. Jopa valmentajani on 16 vuotta nuorempi kuin minä, puhumattakaan kilpailijoistani.

”Ylös voi nousta ilman jalkojakin”

Vaikka Zanardi nykyisin on ilmeisen täynnä elämää, hän myöntää ajan heti onnettomuutensa jälkeen olleen vaikeaa.

– Kuljettajana joskus mietin sitä, että mitä tapahtuisi, jos joskus todella joutuisin pyörätuoliin. Se oli selvä juttu minulle: tappaisin itseni. Ja aluksi siltä tuntuikin.

– Lääkäri kertoi minulle heti onnettomuuden jälkeen mitä kaikkea voisin tehdä ilman jalkoja uudessa elämässäni. Ja minä vain ajattelin: ”Helppo sinun on puhua. Sinä voit mennä tämän jälkeen kotiin jalkoinesi”.

Sairaalassa Berliinissä Zanardi muutti mielensä nähdessään toisen vaikeasti vammautuneen henkilön.

– Joku seisoi edessäni jalkaproteeseilla. Silloin tiesin, että ylös voi nousta ilman jalkojakin.