Autosportin kolumnisti Dieter Rencken uskoo, että uuden Concorde-sopimuksen (Formula ykkösten huippusalainen perussopimus) puute saattaa olla hyväksi sarjalle. Kolumnisti perustelee tätä haukkumalla kaupallisten oikeuksien omistajan enemmän tai vähemmän suorasanaisesti ahneeksi.

Rencken tietojen mukaan tällä hetkellä kuuden tallin sekä FIA:n allekirjoitus puuttuu yhä sopimuksesta, mikä aiheuttaa vaikeuksia ensi kauden kalenterin laadinnassa – kolumnisti sanoo, että ensimmäinen raakavedos kalenterista pitäisi olla valmiina näihin aikoihin.

Ongelmana on, että uuden sopimuksen on arvioitu sisältävän mahdollisuuden jopa 24 osakilpailulle, mutta näistä saatavat rahat eivät suinkaan jakaudu tasaisesti tallien ja CVC:n (sarjan omistaja) välille. Kolumnisti arvioi, että 20 prosentin kasvu osakilpailuiden määrässä tarkoittaa 20 miljoonan dollarin lisälaskua talleille. Nykyisten rahanjakoperiaatteiden mukaan Bernie Ecclestonelle tästä kuitenkin syntyisi ainoastaan 5 miljoonan dollarin lisäsitoumus tallia kohden.

Näin ollen jo valmiiksikin rahoituksellisesti vaikeassa tilanteessa olevien tallien pitäisi siis löytää 15 miljoonaa dollaria – ja tämä ei sisällä tullimaksuja – lisää rahaa muista lähteistä. Samaan aikaan formula ykkösten näkyvyys on pienentynyt televisiointioikeuksien siirtyessä maksukanaville: Rencken mukaan Iso-Britanniassa Skyn lähetyksiä seuraa ainoastaan viidennes paikallisen yleisradion luvuista. Kuinka todennäköistä siis on, että sponsoreita kiinnostaa maksaa enemmän?

– Yksinkertaistetusti sanoen, kalenterin laajentaminen tappaa tallit keskikastista alaspäin ja iskee kovaa kärkipäähän – ja samaan aikaan CVC et al. kuorivat entistä enemmän kermaa pinnalta. Kerrankin Concorde-sopimuksen puute saattaa olla pelastaja formula ykkösille, Rencken esittää.