Vuoden 2009 IRC-sarjan mestari Kris Meeke sai unelmiensa tilaisuuden kaudeksi 2011, kun mies palkattiin Minin tehdastiimin kuljettajaksi. Meeke janoaa palavasti seuraavaksi brittiläiseksi maailmanmestariksi.

Meeke myöntää SuomiF1.com-sivuston erikoishaastattelussa nöyrästi, että mestaruuden tavoittelu vie varmasti aikaa. Mies myös korostaa, että ilman edesmennyttä Colin McRaeta hän ei olisi tällä hetkellä rallin MM-sarjassa.

Olet valmistunut yliopistosta insinööriksi ja sen jälkeen työskentelit M-Sportilla. Oliko ensimmäinen haaveesi pienenä olla autosuunnittelija vai rallikuski?

– Ihan aluksi pienenä halusin olla lentäjä. En muista miksi näin oli, mutta haaveilin siitä. Tavallaan olen nyt tietyllä tavalla yhden sortin pilotti. Menin yliopistoon ja valmistuin insinööriksi ja sen jälkeen pääsin heti M-Sportille töihin. Se oli hienoa. Siellä sain myös ajouraani hieman liikkeelle. Olen tullut hieman eri reittiä lajin pariin kuin muut. Nyt minulla on mahdollisuus näyttää taitoni ja olen siitä todella onnellinen.

Mitä opit työaikanasi M-Sportilla?

– M-Sportilla opin todella paljon. Opin, kuinka WRC-tiimi toimii. Opin, kuinka tallia johdetaan ja kuinka auto valmistetaan. M-Sport oli minulle loistava työnantaja. Kokemus oli todella hyvä ja hyödyllinen.

Olit 2000-luvun alkupuolella edesmenneen Colin McRaen ”löytö” brittien junnusarjasta. Millainen merkitys McRaella on ollut uraasi kaiken kaikkiaan?

– Colin oli mies urani takana viiden vuoden ajan. Varmuudella voin sanoa, että en olisi tässä asemassa ilman häntä. Hän vei minut Brittien sarjasta MM-tasolle. Se on se isoin ja vaikein askel, jonka kaikki haluaisivat ottaa. Olen hyvin kiitollinen Colinille. Tutustuin Coliniin hyvin myös henkilökohtaisesti ja hän on oli hyvä ystäväni. Vietimme paljon aikaa yhdessä. Colin uskoi kykyihini ja on pitkälti hänen ansiotaan, että olen mitä olen nykyään.

Olet kohta 32-vuotias ja nyt ensimmäistä vuottasi MM-sarjassa WRC-kalustolla. Tie on ollut pitkä ja kivinen. Loppuiko usko missään vaiheessa?

– Kyllä monesti usko oli kovilla ja varmasti myös olin tavallaan sen jo menettänyt. On niin vaikeaa sanoa, milloin se mahdollisuus voisi tulla. Vielä pari vuotta sitten WRC:n tulevaisuus näytti todella pahalta, ja kuskin paikkoja ei vain ollut tarjolla. Nyt Mini tuli mukaan ja sain mahdollisuuteni. Nyt pitäisi tarttua tähän mahdollisuuteen molemmilla käsillä tiukasti kiinni.

Mitä pesti Minillä merkitsee sinulle?

– Pelkkä kuskinpaikka ei vielä merkitse mitään. Nyt minun on tehtävä kovasti töitä ja näytettävä kaikille, mihin pystyn. On jotain todella erityistä olla mukana tehdastiimissä aivan sen alkutaipaleelta asti. Tavallaan tämä toki on unelmien täyttymys. Minua vievät kuitenkin eteenpäin menestys ja voitot, ja ilman niitä en ole koskaan täysin tyytyväinen. Tämä mahdollisuus ajaa Minillä ei merkitse minulle mitään, jos en lähivuosina myös saavuta jotain suurta.

Milloin ensi kertaa Mini otti yhteyttä?

– Se tapahtui vuoden 2009 lopussa, kun olin voittanut IRC-sarjan. He ottivat yhteyttä David Richardsin kautta ja me jatkoimme neuvotteluja yhdessä. Kun Prodrive teki sopimuksen Minin kanssa, niin minä allekirjoitin oman sopimukseni. Vuoden 2009 lopusta lähtien siis asia oli tavallaan tapetilla.

Mitä tunsit, kun allekirjoitit sopimuksen tehdastallin kanssa?

– Olin aina kuvitellut, että tehdastallin sopimuksen allekirjoittaminen olisi aivan uskomaton tunne. Rehellisesti sanottuna tajusin hyvin nopeasti, että edessä on valtava määrä töitä.

Oletko sinä seuraava brittiläinen maailmanmestari?

– Toivon niin ja se on suunnitelmani. Haluan todella voittaa, mutta se vie varmasti aikaa. Viimeisen 15 vuoden aikana mestareita ei ole ollut kovinkaan paljon; Mäkinen, Grönholm, Burns ja Solberg sekä nyt Loeb. Tässä lajissa mestaruuden voittaminen on vaikeaa, mutta tottakai pyrin siihen. Se on mahdollista, jos kaikki tekijät ovat kunnossa. Kukaan ei laita minulle niin paljon paineita harteille kuin minä itse.

Haastattelu: Aki Hietavala