Australian GP:n ensimmäiset harjoitukset ajettiin aikaisin perjantai-aamuna Suomen aikaa. Avaustreenin nopeimman kierrosajan kellotti McLaren-tallin Lando Norris.

Melbournelle tyypilliseen tapaan rata oli viikonlopun aluksi todella likainen, sillä tiet ovat normaalisti pääsosin siviililiikenteen käytössä. Rata tulee paranemaan runsaasti viikonlopun edetessä ja ajat sitä myötä myös. Suurin osa kuljettajista keräsikin alkuun kierroksia keskikovalla renkaalla ennen siirtymistä pehmeämpään seokseen.

Radan likaisuuden huomasi myös Aston Martinin Fernando Alonso, joka kokeili rallin ajamista formulalla. Tämän seurauksena espanjalaiskonkarin kilpurin suhteen jouduttiin remonttihommiin lattian vaihdon myötä. Lattiavaurioista valittelivat muutkin hiekalla tai soralla piipahtaneet kuljettajat.

Fernando goes rallying down under 👀

Alonson lisäksi muillakin kuskeilla oli ylimääräistä ohjelmaa avausharjoituksessa ja muutama kuljettaja ajoi nurmikkoa ja pölläytteli hiekkoja. Pisimmän korren tässä kisassa veti Williams-tallin Alex Albon, joka täräytti autonsa kaiteisiin saakka Albert Parkin radan seitsemännessä mutkassa. Sessio keskeytettiin luonnollisesti punaisilla lipuilla, kun kellossa oli noin 20 minuuttia jäljellä. Kello kuitenkin jatkoi siivoustöiden lomassa tikittämistään ja ajoaikaa jäi vielä noin kymmenisen minuuttia talkoiden jälkeen.

F1 News

@octagram_f1
Alex Albon's crash that caused the red flag during the FP1

#F1 #AustralianGP

Ylimääräisiä sydämentykytyksiä koki myös Sauber-tallin Valtteri Bottas, joka pyörähti kovavauhtisessa radan yhdeksännessä mutkassa. Lopputulemana oli kuitenkin vain puhdas 360 astetta ja pilalle mennyt rengassarja, mutta kaideosumalta vältyttiin. Sauber toi Australiaan uusia päivityksiä autoonsa ja ainakaan vielä avausharjoituksessa tiimi ei lähtenyt hakemaan aikakierroksia. Sveitsiläistallin molemmat autot jäivät tuloslistan viimeisiksi.

Saudi-Arabiassa tulehtuneen umpisuolen takia pikaiseen leikkaukseen joutunut Carlos Sainz teki paluun toimistoonsa. Ferrari-kuski sai alle puhtaan harjoituksen ja löytyi tuloslistalta kahdeksannelta sijalta.

Kierrosajoista ei tälläkään kertaa kannata vielä suurempia johtopäätöksiä vetää, mutta toivoa sopii pakan pysyvän tiiviinä läpi viikonlopun. Ensimmäisessä harjoituksessa kuusi ensimmäistä mahtuivat alle kymmenyksen sisään ja top-15 puolestaan sekunnin sisään. Perjantaina ajetaan vielä toinen tunnin mittainen harjoitus, joka käynnistyy kello 07:00 Suomen aikaa. Avaustreenin tulokset alla.

Australian GP:n 1. vapaat harjoitukset

 1. Lando Norris, McLaren
 2. Max Verstappen, Red Bull +0,018
 3. George Russell, Mercedes +0,033
 4. Charles Leclerc, Ferrari +0,035
 5. Yuki Tsunoda, RB +0,057
 6. Sergio Perez, Red Bull +0,078
 7. Lance Stroll, Aston Martin +0,103
 8. Carlos Sainz, Ferrari +0,122
 9. Lewis Hamilton, Mercedes +0,207
 10. Oscar Piastri, McLaren +0,354
 11. Daniel Ricciardo, RB +0,710
 12. Alex Albon, Williams +0,879
 13. Kevin Magnussen, Haas +0,925
 14. Logan Sargeant, Williams +0,955
 15. Esteban Ocon, Alpine +0,997
 16. Nico Hülkenberg, Haas +1,040
 17. Pierre Gasly, Alpine +1,058
 18. Fernando Alonso, Aston Martin +1,152
 19. Zhou Guanyu, Sauber +1,425
 20. Valtteri Bottas, Sauber +1,450

LUE LISÄÄ