Ruotsin MM-rallin aamun viimeinen pätkä on paketissa. Neljännen erikoiskokeen nopein oli Toyotan Takamoto Katsuta.

Kärkitaistossa koettiin dramatiikkaa, kun voittotaistossa ollut Hyundai-kuski Ott Tänak sortui ajovirheeseen. Virolainen ajautui pienen nyppylän päätteeksi keula edellä penkkoihin ja pyörähti. Hyundain keula hörppäsi sen verran lunta, että hetken päästä virolainen joutui pysähtymään, kun auto ylikuumeni.

Tänak koitti selvitä maaliin pelkän hybridijärjestelmän voimalla, mutta joutui lopulta pysähtymään. Sen lisäksi hetkeä myöhemmin nähtiin hurja tilanne, kun M-Sportin Adrien Fourmaux meinasi paiskautua virolaisen takakontista sisään, mutta Fourmaux onnistui viime hetkellä väistämään.

– En nähnyt häntä, mutta onneksi Ott tajusi minun tulevan, joten ehdin juuri väistämään, sanoi Fourmaux.

EK4:llä riitti tapahtumaa, kun myös Grégoire Munster oli käynyt uittamassa Fordiaan penkkojen puolella. Sen lisäksi suomalaisittain koettiin todella harmittavia hetkiä, kun paluun ajohommiin tehnyt Kalle Rovanperä joutui jättämään leikin kesken. Suomalainen johti rallia ensimmäiset kolme pätkää. Rovanperän keskeytyksen syy on tässä kohtaa vielä pimennossa, mutta muiden autojen kameroista nähtiin suomalaismestarin Toyota peruutettuna reitin viereisessä risteyksessä parkkiin.

Esapekka Lappi jäi EK4:llä Katsutan pohja-ajasta 10,5 sekuntia, eikä oikein itsekään ymmärtänyt miksi. Suomalaiskuski ihmetteli suuresti tappionsa syitä. Suomalaisella on kuitenkin tässä kohtaa mahtava tilaisuus ajaa voitosta, sillä Thierry Neuville ei ole päässyt mihinkään ollessaan perjantaina reiteillä ensimmäisenä.

– Osuimme rajusti penkkaan jossain kymmenen kilsan kohdalla. Näin Kallenkin pysähtyneen, joten ei antanut sekään luottoa. Ei pitoa ollenkaan, sanoi Lappi.

– Aika liukasta siellä oli ja, kun näki jätkien keskeyttävän, niin ei lisännyt luottoa. Aika huono aika, mutta ei voi mitään, totesi Lappi vielä suomeksi.

Lappi nousi Tänakin ja Rovanperän keskeytyksien myötä kilpailussa toiseksi ja eroa yllätysjohtaja Katsutaan on 11,4 sekuntia.

Ruotsin MM-rallin ohjelmassa on seuraavaksi edessä päivähuolto ja iltapäivän erikoiskokeet käynnistyvät kello 15:36. Kilpailun kokonaistilanne alla.

Ruotsin MM-rallin tilanne, EK 4/18

 1. Takamoto Katsuta, Toyota
 2. Esapekka Lappi & Janne Ferm, Hyundai +11,4
 3. Elfyn Evans, Toyota +13,3
 4. Adrien Fourmaux, M-Sport Ford +18,7
 5. Thierry Neuville, Hyundai +40,5
 6. Oliver Solberg, Skoda (WRC2) +1:09,2
 7. Sami Pajari & Enni Mälkönen, Toyota (WRC2) +1:28,9
 8. Georg Linnamäe, Toyota (WRC2) +1:30,0
 9. Roope Korhonen & Anssi Viinikka, Toyota (WRC2) +1:36,2
 10. Mikko Heikkilä & Kristian Temonen, Toyota (WRC2) +1:48,0
 11. Nikolay Gryazin, Citroën (WRC2) +1:48,3
 12. Emil Lindholm & Reeta Hämäläinen, Hyundai (WRC2) +1:48,8
 13. Lauri Joona & Janni Hussi, Skoda (WRC2) +1:57,8

  Grégoire Munster, M-Sport Ford +5:25,1

LUE LISÄÄ