Rallin MM-sarjan uusi pistelaskusysteemi on kerännyt runsaasti kritiikkiä siitä asti, kun se julkaistiin käyttöön tulevalle kaudelle.

Uuden pisteytyksen tavoitteena oli lisätä panoksia rallin viimeiselle päivälle, sillä edellisinä kausina kilpailut ovat lässähtäneet, kun erojen kasvaessa kuljettajat ovat vain tyytyneet varmistelemaan sijoituksiaan. Sen lisäksi tavoitteena on ollut vain säästää renkaita ja autoa rallin päättävälle Power Stage -erikoiskokeelle, josta on tarjolla lisäpisteitä viidelle nopeimmalle.

Uusi pisteytys on herättänyt keskustelua etenkin sen monimutkaisuudesta. Lauantain nopein kuljettaja kuittaa 18 MM-pistettä, jonka jälkeen pisteitä jaetaan systeemillä 15–13–10–8–6–4–3–2–1. Repiminen ja riskinotto lauantaina ei kuitenkaan vielä takaa isoa pistepottia, sillä lauantain pisteet saadakseen, on kuljettajaparin päästävä sunnuntainakin maaliin saakka.

Panoksia on yritetty lisätä sunnuntaille jakamalla päätöspäivän seitsemälle nopeimmalle pisteitä, jolloin ”voittaja” nappaa seitsemän MM-pistettä. Voittajan jälkeen pisteytys menee tyylillä 6-5-4-3-2-1 ja Power Stage pysyy ennallaan (5-4-3-2-1), eli päätöspätkän nopeimalle viisi lisäpistettä ja viidenneksi ripein saa yhden pisteen.

Rallisivusto Dirtfishin mukaan ehdotus uudelle systeemille olisi tullut tallien puolelta, jonka ainakin Hyundain tallipomo Cyril Abiteboul tyrmää täysin.

– En ole edes puoliksi niin älykäs keksiäkseni jotain tuollaista, kommentoi Abiteboul.

– Sen voin sanoa, että olemme yrittäneet keksiä muutoksia sunnuntaille ja ehdotin katselua muualle. Esimerkiksi Formula 1:ssä on sprinttikilpailuita, jotta hyvää kilpailua on läpi viikonlopun, eikä vain perjantai-aamuna, jolloin kukaan ei katso.

– Nyt olemme päätyneet systeemiin, joka on monimutkainen, joten olemme huolissamme. Tuemme sitä, että muutoksia yritetään, mutta olemme tehneet muutosehdotuksia, joista toivottavasti pystytään rakentavasti keskustelemaan kaikkien kanssa, pyöritteli Hyundai-pomo.

Cyril Abiteboul on yksi uuden pistelaskusysteemin kritisoijista. Artikkeli jatkuu.
Kuva: Getty Images

”Sotii lajin DNA:ta vastaan”

Toyota-kuljettaja Elfyn Evans kertoi suoran näkemyksensä uudesta systeemistä. Walesilainen ei ole tippaakaan uuden pistelaskun kannalla.

– Olin hieman shokissa ja epäuskoinen, kun kuulin millainen se on. Voiton arvoa on vähennetty ja nyt kuski, joka sijoittuu lauantaina neljänneksi voi päästä paremmilla renkailla sunnuntaille ja lähteä kisasta paremmilla pisteillä kuin voittaja, sanoo Evans.

– Mielestäni tuo sotii lajin DNA:ta vastaan. Olin avoin muutoksille koskien sunnuntaita, mutta nyt mentiin askel liian pitkälle ongelmien korjaamiseksi, täräytti Toyota-kuski.

Evansilta löytyi taskustaan oma ehdotus sunnuntain tapahtumien maustamiseksi.

– Miksei anneta päätöspäivänä vaikka jokaisen pätkän pohja-ajasta lisäpistettä? Kaikki haluavat kaikki mahdolliset pisteet, joten kaikkien pitäisi puristaa täysillä ne saadakseen, ehdotti Evans.

FIA on luvannut ryhtyvänsä jo pikaisestikin muutoksiin, mikäli uusi pisteytys ei toimi laisinkaan.

– Voitte olla varmoja siitä, että me tarkkailemme. Jos meistä tuntuu siltä, että se on liian hämmentävä, eikä oikein lajille, niin me emme pelkää ryhtyä muutoksiin. Ymmärrämme sunnuntain ongelman, mutta onko tämä oikea ratkaisu? Katsomme sitä ja jos ei, niin sitä muutetaan, kertoi FIA:n lähde Dirtfishille.

Rallikauden avaava legendaarinen Monte Carlon MM-ralli on ohjelmassa jo ensi viikonvaihteessa.

LUE LISÄÄ