Formula 1 -kausi alkaa vihdoin tulevana viikonloppuna ja ensitahdit lyödään käyntiin Bahrainissa Sakhirin radalla.

Ensimmäinen osakilpailu ajettiin maassa kaudella 2004 ja kyseessä oli ensimmäiset kymmenen vuotta perinteinen päivänvalossa ajettava kilpailu. Radalla siirryttiin kuitenkin iltavalaistukseen vuonna 2014 ja kauden avauskilpailuna se järjestetään nyt viidettä (2006, 2010, 2021-23) kertaa.

Sakhirin rata on osoittautunut vuosien saatossa erinomaiseksi baanaksi ajaa kilpaa ja siellä onkin nähty useita mahtavia kilpailuja. Tässä jutussa listattuna muutama takavuosien ikimuistoinen kilpailu.

Grosjeanin ihmepelastuminen

Kaudella 2020 Bahrainin GP:ssä nähtiin jotakin sellaista, mitä ei oltu koettu kuninkuusluokassa vuosikausiin ja kisa piirtyi ihmisten mieliin ikävistä syistä. Haasilla ajanut Romain Grosjean rysäytti rajusti kaiteeseen ensimmäisten mutkien jälkeen ja auto meni kahtia sekä räjähti tulipallona ilmiliekkeihin.

Vastaavaa oltiin nähty viimeksi vuonna 1989, kun Gerhard Bergerin Ferrari leimahti vastaavaan tyyliin tulipalloksi osuessaan rajusti seinään surullisen kuuluisassa Tamburello-mutkassa Imolassa. Berger selvisi tuolloin murtuneella kylkiluulla sekä muutamilla palovammoilla, mutta Grosjeanin tällissä ehdittiin jo pelätä pahinta.

Ranskalainen oli palavassa romussa vankina 28 sekuntia, kunnes onnistui pääsemään kilpurin jämästään ulos. Grosjean selvisi onnettomuudesta olosuhteet huomioden vähäisin vammoin ja vain hänen käsissään oli rajun näköiset palovammat. Kyseinen kolari myös hiljensi viimeisetkin kriitikot Halo-turvakaaren toimivuudesta, sillä tuossakin kolarissa se pelasti hänen henkensä.

Grosjeanin kilpurista ei paljoa jäänyt jäljelle.
Kuva: Getty Images

Leclercin kyyneleet

Kaudella 2019 Ferrari tuli Bahrainiin takkuisen avauskilpailun jälkeen ryminällä ja oli yhtäkkiä loistavauhdissa. Kimi Räikkösen paikan italialaistallissa perinyt Charles Leclerc nappasi uransa ensimmäisen paalupaikan ja kilpailu oli vahva todiste monacolaisen taidoista. Leclerc oli kruisailemassa helposti avausvoittoonsa, kunnes autoon iski vika ja hän menetti runsaasti moottoritehoa.

Lewis Hamiltonilla ja Valtteri Bottaksella oli helppo työ ohittaa haavoittunut Ferrari ja voitto jäi vielä odottamaan itseään. Kilpailun lopussa tullut turva-auto pelasti täydelliseltä katastrofilta ja Leclerc sijoittui kolmanneksi. Ferrarin uusi tähti oli kuitenkin syttynyt ja Leclerc todisti välittömästi epäilijöilleen ansaitsevansa paikan legendaarisessa punaisessa autossa.

Hamiltonin ja Rosbergin titaanien taisto

F1-sarjassa koettiin mullistavat moottorimuutokset kaudelle 2014, kun mylvivät vapaasti hengittävät 2,4 litraiset V8-moottorit vaihtuivat pölynimureilta kuulostaviin 1,6 litraisiin turbomoottoreihin.

Myös sarjan viihdearvon kannalta vaikutti jälleen kerran siltä, että yksi talli on ylitse muiden ja Red Bullin kultavuosien jälkeen oli Mercedeksen vuoro dominoida kuninkuusluokkaa. Hopeanuolet kuitenkin tarjosivat kauden kolmannessa osakilpailussa ensimaistiaiset siitä, mitä tulevat vuodet tulisivat pitämään sisällään Lewis Hamiltonin ja Nico Rosbergin taistellessa kirkkaimmasta kruunusta.

Hopeanuolet taistelivat voitosta täysin omassa luokassaan ja kävivät rajua rengas rengasta vasten -taistelua radalla. Kaksikko vaihteli sijoituksia useaan otteeseen ja lopulta voittajaksi kruunattiin Hamilton. Ensimmäiset säröt olivat kuitenkin haljennut kaksikon ystävyyssuhteeseen, sillä Rosberg oli rikkonut tallin sisäistä sopimusta kiellettyjen moottorikarttojen käyttämisestä saaden lisätehoa. Britti kuitenkin maksoi potut pottuina samalla tempulla takaisin myöhemmin saman kauden aikana Espanjan GP:ssä.

Hamiltonin ja Rosbergin taistelut pelastivat osan tylsästä F1-kaudesta 2014. Välillä myös kolahti, kuten Belgiassa (kuvassa).
Kuva: Getty Images

Alonson unelmadebyytti Ferrarilla

Kaksinkertainen maailmanmestari Fernando Alonso siirtyi kaudeksi 2010 Ferrarille suurin odotuksin espanjalaispankki Santanderin ostettua Kimi Räikkösen ulos italialaistallista.

Aika-ajoissa Sebastian Vettel nappasi paalupaikan niukasti ennen Ferrarin Felipe Massaa sekä Alonsoa. Sunnuntain kilpailussa Ferrarit onnistuivat pysyttelemään iskuetäisyydellä tulevasta saksalaismestarista, mutta vakavaa uhkaa he eivät pystyneet tarjoamaan. Vettelin Red Bulliin iski kuitenkin vika, joka myöhemmin paikannettiin yhteen auton halvimmista osista. Ongelma sytytystulpan kanssa himmasi saksalaisen menoa ja niinpä Ferrari-kaksikko sai lahjana avauskilpailusta kaksoisvoiton.

Alonso liittyi harvalukuiseen kuskikatraaseen, jotka ovat onnistuneet Ferrari-debyytissään ajamaan voittoon. Espanjalaismestarin lisäksi tähän ovat pystyneet Kimi Räikkönen, Giancarlo Baghetti, Mario Andretti sekä Nigel Mansell.

Räikkösen yllätyspaluu podiumille

Kauden 2007 maailmanmestari Kimi Räikkönen palasi F1-sarjaan kaudeksi 2012 Lotuksen rattiin kahden välivuoden jälkeen. Suomalaisen alkukausi oli hieman takkuinen, mutta Bahrainissa molemmat Lotukset saivat juonen päästä kiinni.

Räikkösen aika-ajo meni penkin alle ja suomalainen jäi vasta ruutuun 11, eikä kisapäivältä osattu odottaa hajapisteitä kummempaa esitystä. Jäämies teki kuitenkin mahtavan nousun kilpailun aikana ja saavutti jopa kärkimies Sebastian Vettelin Red Bullin kilpailun lopussa. Renkaissa ei kuitenkaan ollut enää potkua kuin yhteen puolittaiseen ohitusyritykseen ja suomalainen sai tyytyä kakkossijaan. Räikkösen suoritus kuitenkin hiljensi epäilijät siitä, että onko hänestä välivuosien jälkeen enää ajamaan huipputasolla.

Räikkönen piiskasi Lotusta mallikkaasti kahden kauden (2012-13) ajan.
Kuva: Getty Images

Bahrainin GP-viikonloppu lyödään käyntiin perjantaina kello 13:30 alkavilla harjoituksilla. Koko viikonlopun aikataulun ja lähetysajat näet tästä.